KOLAČI KAO IZ BAJKE

EKLERI SA NEŽNIM KREMOM OD VANILE SU ČISTO SAVRŠENSTVO: Unutra sočni i kremasti, a spolja hrskavi!(RECEPT)

Neodoljivo zalogaji, puni bogatog vanil krema

Recepti
14:11h Autor:
EKLERI SA NEŽNIM KREMOM OD VANILE SU ČISTO SAVRŠENSTVO: Unutra sočni i kremasti, a spolja hrskavi!(RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci

Testo I:

– 100 g maslaca (hladnog)

– 125 g mekog brašna

– 125 g šećera u prahu

– 1 kašičica vanila ekstrakta

Osnovno testo:

– 120 g mekog brašna

– 100 ml mleka

– 100 ml vode

– 1 kašika šećera

– malo soli

– 80 g maslaca

– 4 komada jaja

Krem:

– 400 ml mleka

– 4 kom žumanaca

– 80 g šećera

– 30 g gustina (može i glatko brašno)

– komadić maslaca (50 g)

– 200 ml pavlake za šlag

Priprema:

Testo I:

Isecite ohlađen maslac na male komadiće, a zatim pomešajte s brašnom, šećerom i vanilom.

Dobićete lepu glatku kuglu testa i stavite je da se ohladi 1 sat. Dok se testo hladi, ugrejte rernu na 180°.

Osnovno testo:

U posudu uliti mleko, vodu, maslac, pa zagrejati dok se maslac ne otopi i pustiti da ukuva.

Dodajte brašno, šećer i so odjednom i brzo mešati dok se testo sjedini u loptu, kratko kuvajte, a zatim skinite sa vatre.

Prebacite testo u drugu zdelu i dodajite jaja jedno po jedno, mešajući drvenom kašikom dok testo ne postane glatko i sjajno.

Napunite špric (2.5 cm vrh) testom, te na tepsiji obloženoj papirom, pravite štapiće dužine oko 8 cm, ostavi 10 cm između svakog jer prilikom pečenja narastu.

Sad izvadite i testo iz frižidera, izvaljajte ga, isecite na tanke trake i njime prekrijte osnovno testo.

Stavite u rernu, pecite 10 min, a onda je potrebno otvoriti vrata od rerne blago i peći dodatnih 20 min s otvorenim vratima (vrata otvorit 3 mm- poprečite s drvenom kašikom ako imate stariju rernu) peć dok nedobiju zlatnu boju.

Ostaviti da se dobro ohlade i onda puniti.

Kako napraviti krem:

Umutiti zajedno žumanca i šećer, a zatim dodajte gustin. Neka vam smesa bude glatka, bez grudica.

Mleko i vanilu stavite da se skuvaju. Polako ulijte mleko u žumanca u tankom mlazu, stalno mešajući.

Ulijte natrag u lonac u kojem ste kuvali mleko, pustite da provri, dok se zgusne, pazeći da ne zagori.

Ostavite smesu da se ohladi oko 10 minuta, a zatim dodajte maslac i mešajte dok smesa ne postane glatka i sjajna.

Smesu ostavite da se ohladi, prekrite je prozirnom folijom da se ne uhvati korica.

Zatim ulupajke slatku pavlaku za šlag i pomešajte sa kremom.

Kremom napunite vrećicu za ukrašavanje, napravite bar tri rupice na eklerima i punite kremom.

Pospite šećerom u prahu i krenite sa uživanjem.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs