Ako želite da vam se komad junetine koji ste ispekli topi u ustima, isprobajte trik s voćem! Ova caka deluje gotovo čarobno na meso, koje postaje izuzetno mekano!
Sve što treba da uradite jeste da obložite juneće meso kriškama kivija i ostavite neko vreme da stoji tako. Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo meko.
Ukoliko meso stavljate u marinadu, uradite sve kao što ste planirali pa dodajte kivi nekih sat, dva pre pripreme.
![Kivi](/data/images/2020/01/31/15/210705_shutterstock-1441375958_ff.jpg?ver=1634898584)
Pripazite da vam junetina ne stoji predugo obložena kivijem kako meso ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme. Sličan efekat ima i ananas.
Omekšavanje mesa pomoću marinade
- Pripremite marinadu od malo vina, maslinovog ulja i rendanog luka i jabuke. Meso stavite u ovu marinadu i ostavite u frižideru preko noći. Osim što će dobiti neverovatan ukus, biće mekano kao puter.
- Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena. Omekšaće i u sirćetu, ali u tom slučaju meso bi u njemu (zapravo u marinadi na bazi sirćeta) moralo da stoji preko noći kako bi dovoljno omekšalo.