Sastojci:
1 kg krompira 300 g pšeničnog glatkog brašna 100 g maslaca 1 jaje 1 kašičica soli
Za nadev: 20 komada šljiva 6 kašičica šećera 1 kašičica cimeta u prahu
Za posip: 50 ml ulja (ili maslaca) 6-7 kašika prezli 1 vanilin šećer
Priprema: Skuvajte krompir sa kašičicom soli. Napravite pire, pa dodajte maslac, brašno i jaje i napravite testo.
Svaku šljivu operite, izvadite joj košpicu, pa u nju stavite kašičicu šećera pomešanog sa cimetom.
Uzmite malo testa pa ga oblikujte u loptu oko šljive. Odložite knedlu sa strane.
Kad završite sa pravljenjem knedli, stavite pun lonac vode da proključa. U ključalu vodu stavite knedle da se kuvaju. Kad isplivaju na površinu, kuvajte ih još 5 minuta.
U tiganj, na ulju ili maslacu propržite prezle pa u njih dodajte kuvane knedle. Uvaljajte ih kratko pa izvadite iz tiganja na tanjir. Pospite vanilin šećerom i posužite tople.