Sastojci:

1 kg krompira
300 g pšeničnog glatkog brašna
100 g maslaca
1 jaje
1 kašičica soli

Za nadev:
20 komada šljiva
6 kašičica šećera
1 kašičica cimeta u prahu

Za posip:
50 ml ulja (ili maslaca)
6-7 kašika prezli
1 vanilin šećer

Priprema: Skuvajte krompir sa kašičicom soli. Napravite pire, pa dodajte maslac, brašno i jaje i napravite testo.

Svaku šljivu operite, izvadite joj košpicu, pa u nju stavite kašičicu šećera pomešanog sa cimetom.

Uzmite malo testa pa ga oblikujte u loptu oko šljive. Odložite knedlu sa strane.

Kad završite sa pravljenjem knedli, stavite pun lonac vode da proključa. U ključalu vodu stavite knedle da se kuvaju. Kad isplivaju na površinu, kuvajte ih još 5 minuta.

U tiganj, na ulju ili maslacu propržite prezle pa u njih dodajte kuvane knedle. Uvaljajte ih kratko pa izvadite iz tiganja na tanjir. Pospite vanilin šećerom i posužite tople.

Šljive su zrele, vreme je kao stvoreno za knedle