Morate da probate

BOEM KOLAČ: Neodoljiv spoj mekih kora i penastog fila! (RECEPT)

Nećete moći da mu odolite

Recepti
Autor:
BOEM KOLAČ: Neodoljiv spoj mekih kora i penastog fila! (RECEPT)
Foto: Youtube Printscreen / Domaći Recepti

Sastojci za 2 kore:

10 belanaca 10 kašika šećera 4 kašike brašna 100 gr neskvika, čokoleve, ili nešto slično tome, ako se nema može i kakao da zameni, onda 4 ravne kašike 200 gr mlevenih oraha

Krem:

500 ml mleka 10 kašika šećera 10 žumanaca 4 kašike brašna vanila po želji 200 gr maslaca ili margarina Glazura:

100 gr crne čokolade 3 kašike ulja 2 kašike mleka

Za posip po želji: orasi (može i ne mora)

Priprema: Ulupati po 5 belanaca sa 5 kašika šećera da se dobije jaka pena. Dodati 50 gr neskvika, 100 gr mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Sve lagano sjediniti i istresti u obložen veliki pleh od rerne (40x30cm) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Peći između 15 i 20 minuta.

Videćete da je korica gotova kada ivice počnu da se stežu, tu pazite da ne preterate pa cela kora bude tvrda. Možete mutiti i sve odjednom sastojke za koru pa podeliti na 2 dela.

Pečena oba biskvita ohladiti i preseći po širini, da se dobiju po dve manje kore i tako dobijete 4 korice veličine pola velike tepsije.

Umutiti šećer, žumanca i brašno sa malo mleka, a ostatak mleka staviti na laganu vatru da provri. Zakuvati žumanca i uz stalno mešanje skuvati fil i ostaviti da se ohladi. Ulupati maslac sobne temperature, pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.

Između korica naneti fil, na svaku koru po 1/3 fila, na gornju se ne maže. Ako vam je lakše namažite svaku koricu posebno i onda ih naslažite jednu na drugu, da vam na svakoj bude jednako fila, kako god da vam je lakše.

Otopiti na pari ili u mikrotalasnoj čokoladu sa uljem i mlekom pa premazati kolač. Ostavite nekoliko sati da odstoji pa poslužite. Uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs