Sastojci za tortu
- 2 ½ šolje mleka
- 8 kesica čaja od kamilice
- 4 ½ šolje brašna
- 4 kašičice praška za pecivo
- ¾ kašičice soli
- 1 ½ šolja putera (na sobnoj temperaturi)
- 2 ¼ šolje žutog šećera
- 5 jaja (na sobnoj temperaturi)
- 2 kašičice vanila ekstrakta
- sok i izrendana kora jedne pomorandže
Sastojci za fil
- 2 šolje putera (na sobnoj temperaturi)
- 900 g šećera u prahu
- 3 kašike soka od pomorandže
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- ¼ kašičice soli
Priprema
Mleko i kesice čaja od kamilice stavite u šerpicu, pustite da se kuvaju 7-8 minuta na srednje jakoj vatri, koja ne treba da provri. Sklonite sa šporeta, ostavite da se ohladi, a zatim izvadite kesice. Zagrejte rernu na 170˚ C, i napravite testo tako što ćete za početak u činiji promešati brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji električnim mikserom 2-4 minuta mutite puter i žuti šećer. Dodajte jedno po jedno svih 5 jaja. Ubacite vanilin ekstrakt, sok i izrendanu koru pomorandže. Sada naizmenično dodajte suve sastojke i mleko sa kamilicom, sve vreme lagano muteći mikserom. U četiri okrugle posude za pečenje ravnomerno rasporedite smesu za tortu. Pre toga ove posude obložite papirom za pečenje. Pecite oko 25-30 minuta, pustite da se delovi torte ohlade, a onda ih izvadite iz posuda. Fil ćete napraviti tako što ćete električnim mikserom mutiti puter, onda dodati šećer u prahu, sok od pomorandže, vanilin ekstrakt i so, pa zatim mutiti još 1-2 minuta. Prvo parče torte stavite na postolje, pa ga premažite sa ½ šolje fila. To ponovite sa ostala tri parčeta, a filom koji vam ostane premažite čitavi spoljni deo vaše torte.
Ovakva torta zaslužuje da se ukrasi, i zbog ukusa i zbog Uskrsa. U tu svrhu iskoristite keksiće u obliku zeka, i cvetiće sveže ili suve kamilice.
Prijatno!