Sastojci:
- 1 kg brašna (tip 400 meko)
- 600 ml mleka
- 1 pakovanje kvasca (50 g)
- 3 ravne kašike masti (ili zejtina)
- 4 ravne kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera za kvasac
- 2 žumanca
POGAČICE SA ČVARCIMA: Zaboravljeni recept iz NARODNOG KUVARA! (VIDEO)
Priprema:
- U mlako mleko (600 ml) izdrobite kvasac, stavite 2 kašičice šećera i ostavite da nadođe.
- Za to vreme, u većoj vanglici, umutite 2 žumanca, dodajte mast ili ulje, šećer, so pa na kraju dodajte i nadošli kvasac.
- Sve umešajte pa postepeno dodajite brašno i mutite.
- Zamesite testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu).
- Zatim umešeno testo ostavite da odmori 20-30 minuta.
- Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesite bez dodavanja brašna i rastanjite na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).
- Čašom vadite krofne, pa ostavite da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejte ulje na umerenoj temperaturi.
- Pre prženja krofne još malo blago rastanjite oklagijom i ostavite da malo odmore.
- Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.
Gotove krofne uvaljatjte u prah šećer i poslužiti tople.