Sastojci za glazuru: 3 belanca, 250 g šećera, 5 kašika vode, 1/4 kašičice praška za pecivo, 1 kašičica ekstrakta vanile.
Sastojci za tortu: 130 g prosejanog brašna, 300 g šećera, 14 belanca, 1 kašika tople vode, pola kašičice soli, 1,5 kesica praška za pecivo, 2 kašičice ekstrakta vanile, 225 g kokosa za posipanje.
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Od sastojaka za tortu prosejte i pomešajte brašno i 150 g šećera. Izmutite belanca i dodajte vodu. Miksajte sve dok ne dobijete čvrstu smesu. Dodajte so, prašak za pecivo i vanilu. Miksajte dok ne bude čvrsto. Dodajte polako preostali šećer.
Polako umešajte smesu od brašna i šećera koju ste pripremili na početku. Premažite maslacem kalup za tortu s odvojivim dnom. Ulijte smesu i pecite 35 do 40 minuta dok kolač ne postane zlatne boje. Pustite da se biskvit ohladi.
Sada pripremite glazuru - na pari kuvajte belanca, šećer, vodu i prašak za pecivo celo vreme muteći mikserom. Kuvajte dok ne dobijete penastu smesu, oko 5 minuta.
Kada smesu sklonite s vatre, umešajte ekstrakt vanile. Rasecite biskvit po sredini. U donjem biskvitu možete iseći krug na sredini kako bi stalo više krema (uklonite višak biskvita).
Premažite kremom biskvit, pospite kokosom i prekrijte gornjim biskvitom.
Celu tortu premažite ostatkom glazure i pospite kokosom.
Za detaljna uputstva pogledajte video ispod!