probajte

Najbolji saveznik protiv prehlade i kašlja: Napravite supu od 10 čenova luka! (RECEPT)

Tokom zime nam trebaju hranljivi sastojci i više nego obično i moramo se paziti prehlada i gripa.

Recepti
Autor:
Najbolji saveznik protiv prehlade i kašlja: Napravite supu od 10 čenova luka! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Hrana definitivno ima svoju ulogu u svemu tome, a jedna vrsta hrane koja nam tokom zime može doneti utehu, sitost i zdrave sastojke je supa. Pored nešto težih i masnijih namirnica koje povezujemo sa ovim dobom godine, treba uvesti i supu kao osveženje i izvor vitamina i minerala razne vrste. Danas se osvrćemo na supu sa đumbirom i belim lukom.

Prehlada nije ništa neuobičajeno tokom zime, pa tako svako od nas barem nakratko ima problema sa kašljem, kijavicom, ili blagom temperaturom. Znamo da domaća kokošja supa može pomoći u lečenju te boljke, ali treba raditi i na prevenciji, a tu i te kako pomažu đumbir i beli luk. Đumbir sadrži posebne vrste ulja koje su po prirodi antiinflamatorna, odnosno deluju protiv svih vrsta upala. Beli luk je poznata zdrava namirnica, a u sebi sadrži mnoge zdrave sastojke koji su dobri protiv upala i virusa.

Sastojci za supu:

  • 10 čenova belog luka, zgnječenih
  • Malo parče đumbira (oko 3cm), narendano
  • 1 paradajz
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Zagrejte jednu kašiku ulja u šerpi i na njemu prodinstajte đumbir i beli luk. Dodajte šargarepu i paradajz iseckane na kockice i dinstajte još 2 minuta.

Dodajte vodu u skladu sa tim koliko gustu i jaku supu želite i sačekajte da provri, potom dodajte so i biber po ukusu i pokrijte poklopcem. Ostavite da se krčka oko 5 minuta.

U posebnoj posudi razmutite brašno u vodi i dobro izmešajte. Dodajte to u supu i pustite da se kuva još 2-3 minuta. Služite toplo.

Po želji možete dodati i drugo povrće poput graška, kukuruza, kupusa, a i pileće meso ide odlično uz ovu kombinaciju. Ako volite, možete na kraju ukrasiti supu lišćem korijandera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs