Sastojci:
- 7 jaja
- 250 g mljevenog maka
- 250 g kristal šećera
- 150 g maslaca
- 1 šolja (35 g) mrvica od keksa
- 2 kašike ruma
- narendana korica od 1/2 pomorandže
Banana keks torta bez pečenja: Kremasti i ukusni slatkiš gotov dok trepnete! (RECEPT)
Priprema:
- Najpre odvojite belanca od žumanaca.
- Žumance umutite sa šećerom zatim, te dodajte maslac pa sve zajedno penasto umutite.
- Mrvice od keksa prelite rumom i dodajte u mak, pa sve zajedno dodajteu već umućenu smesu maslaca, šećera i jaja.
- Na kraju lagano umutite sneg od belanaca, najbolje ručno kako bi sneg od belanaca zadržao čim više vazduha.
- Smesu ulijte u maslacem namašćeni i pobrašnjeni pleh i pecite na 150 Celzijusa 30 minuta.
- Nakon toga, proverite čačkalicom da li su mak kocke pečene ( ako se na čačkalicu ne uhvati testo kada zabodete, znači da je pečen).
- Ukoliko se ne uhvati, pecite još 5-10 minuta.
Glazura:
- 5 velikih kašika marmelade od kajsija (bez komadića) i 2 kašike ruma zagrejte da se marmelada otopi (nikako ne sme da prekipi) i bude jednolična tečnost bez grudvica kako bi se lako prelilo po vrućem kolaču.
Savršena torta bez brašna: Lagana, puna fila i oraha! (RECEPT)