Sastojci za 4 osobe:
- 24 Piškote
- 2 lista želatina
- 200 g kesten-pirea
- 200 g maskarpone sira
- 130 ml hladne kafe
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml pavlake
- 70 ml mleka
- 3 kašike ruma
- 2 kašike kakaa
- 60 g šećera
Priprema:
- U hladnoj vodi omekšajte želatin.
- Odmrznite kesten-pire i pomešajte sa 50 g šećera, 2 kašike ruma i maskarponeom ili mladim sirom.
- Mleko kratko prokuvajte sa vanilin šećerom, te sklonitie sa vatre.
- Rastopljeni želatin dodajte u mleko, promešajte i ostavite da se prohladi.
- U prohlaðen želatin dodajte 3 kašike kesten-pirea, pomešajte i sjedinite sa ostatkom kesten-pirea.
- Pavlaku čvrsto umutite i dodajte u smesu sa želatinom čim počne da se steže.
- Kafu pomešajte sa ostatkom šećera i ruma.
- Pravougaonu formu visoku 5 cm (zapremine oko 1 l) nakvasitie hladnom vodom.
- Osam piškota poređajte popreko po dnu forme i natopite sa 1/3 mešavine kafe, te premažite sa 1/3 krema.
- Stavite još osam piškota po dužini, natopite polovinom preostale kafe i pokrijte polovinom preostalog krema.
- Na kraju poređajte popreko ostatak piškota, natopite preostalom kafom i premažite preostalim kremom.
- Tiramisu ostavite u frižider najmanje 5 sati dase hladi
- Pre služenja pospite kakaom u debljem sloju.
Nedoljivo kremasto savršenstvo: Afrika torta će zauvek zarobiti vaše srce!(RECEPT)