Sastojci: 4 kg patlidžana, 10 većih paradajza, 10 crvenih paprika, 5 glavica belog luka, 3 ljute papričice (po želji), 1 šolja šećera, 2 kašike soli, 1 šolja ulja, 150 ml 9-procentnog sirćeta.
Priprema: Isecite patlidžan na kolutove, poređajte na poslužavnik i svaki kolut malo posolite. Ostavite da stoji da se višak tečnosti ocedi, pa odlijte tečnost i ostavite da se patlidžan lepo osuši.
Ostalo povrće operite, oljuštite, uklonite semenke i peteljke sa paprika, pa sve iseckajte i sameljite.
Patlidžan poređajte u veliku šerpu, preko izlijte mlevenu smesu od povrća, dodajte začine i sirće i zagrevajte. Povrće će otpuštati vodu, pa ga treba kuvati oko 30 minuta, dok tečnost ne ispari. Ne dozvolite da voda ključa, već kuvajte na umerenoj vatri.
Kada voda uvri, patlidžan i smesu od paprika kašikom ređajte u sterilisane tegle, zatvorite i umotajte u ćebe da tako stoji dok se ne ohladi. Ohlađeno odložite na tamno i hladno mesto.