Lubenica tokom leta osvežava i rashlađuje jer sadrži puno vode, a zahvaljujući vlaknima drži nas i sitima.
Obiluje vitaminima C i A, te kalijumom, magnezijumom, a sadrži jako malo kalorija. Na 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija.
Ali, kada je kupujemo nije lako pogoditi koja je zrela i najsočnija.
Iako na prvi pogled sve izgledaju isto, treba biti "umetnik" da izaberemo najukusniju.
Obratite pažnju na pruge
Zrelu lubenicu možete prepoznati na osnovu njene boje. Naime, birajte onu koja ima jake tamnozelene pruge na kori. Takođe, blede pruge treba da budu svetložute.
Ako se kora sjaji, lubenica verojatno nije dovoljno zrela.
Proverite mesto rasta
Jedan od najsigurnijih znakova da je lubenica zrela jeste boja na mestu gde ova voćka raste, odnosno mesto na kojem je "sedela" dok je rasla.
Tačnije, treba da ima kremastu, žutu boju za razliku od onih nedovoljno zrelih lubenica koje imaju belu ili svetložutu boju.
Sa koje hrane smete da skinete buđ i pojedete, a koja će vas otrovati
Kucnite je
Kako biste bili sigurni da je ona idealna, polako je kucnite nekoliko puta, kako biste čuli zvuk koji dolazi iz nje.
Ako čujete dubok zvuk, znači da ima više vode i da je zrela. U suprotnom, kora je debela i gusta,te plod nije sazreao u potpunosti.
Birajte najtežu
Kada birate lubenicu, podignite svaku dok ne pronađete najtežu. Kada je podignete, trebalo bi da bude teža nego što izgleda.
Što je teža, to ima više vode i slađa je, piše Real Simple.
Posmatrajte oblik
Birajte okrugle umesto ovalnih.Okrugle lubenice su slađe, dok su ovalne često pune vode i bezukusne.
Takođe, obratite pažnju na neobične kvrge na lubenici. Ako ima kvrge, neće biti ukusna.
Smršajte na zdrav način: Uz ovaj doručak duže ćete biti siti, a skinućete i kilograme!