Višnje su bogate vitaminima A, C i E, a njihova lekovita svojstva su blagotvorna.

Zahvaljujući antioksidativnim i antiupalnim dejstvima pomažu u sprečavanju srčanih bolesti i raka. Ovo voće pomaže protiv nesanice jer sadrži veoma značajan antioksidans, melatonin, koji igra najvažniju ulogu kada je reč o snu.

Neka istraživanja su pokazala da višnje deluju skoro kao prirodni aspirin ili ibuprofen, te da pomažu kod stanja kao što su gihtiartritis.


Tamnocrveni plodovi višnje sadrže značajnu količinu vitamina C, važnog za imunitet i odbranu organizma od oboljenja. Sadrže i gvožđe, kalijum, cink, bakar i mangan. Kada od njih napravite domaći liker, imaćete lek, ne samo za telo, nego i za dušu.

Ovako se pravi orahovača: Prirodni lek za štitnu žlezdu i ubrzavanje metabolizma!

shutterstock-458335039.jpg
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

  • 500 grama zrelih višanja
  • 1 l rakije
  • 500 grama šećera ili meda

Priprema:

Zrele višnje očistite od peteljki pa ih dobro operite.

Sipajte ih u veću teglu (recimo onu od 3 kg) pa preko njih sipajte šećer ili med, pa preko svega toga rakiju.

Teglu zatvorite i stavite na sunčano mesto da stoji 40 dana. S vremena na vreme promućkajte sadržaj tegle.

shutterstock-146823113.jpg
Foto: Shuterstock

Nakon 40 dana procedite rakiju u odgovarajuću staklenu flašu, a višnje nemojte da bacite. Možete da ih očistite od koštica i koristiti za kolače ili ih jednostavno prelijte sa crnom čokoladom i poslužite gostima dobro rashlađene. Deci se ovaj desert ne poslužuje.

Čak i ako ste apsolutni amater, ovo piće ćete spremiti lako kao da to činite svaki dan