Prave se nekoliko dana ranije

Starinski paprenjaci: Što duže stoje, sve su slađi i mekši! (RECEPT)

Kolačići našeg detinjstva

Recepti
Autor:
Starinski paprenjaci: Što duže stoje, sve su slađi i mekši! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Paprenjaci su, baš kao i medenjaci, starinski kolačići. Ime su dobili po tome što u njima ima bibera, koji daje jedan naročito prijatan ukus.

Sastojci:

  • 250 g masti
  • 250 g meda
  • 2 kašike šećera
  • 4 jajeta
  • kašičica mlevenog cimeta
  • kašičica mlevenog karanfilića
  • kašičica belog bibera
  • prstohvat soli
  • šaka mlevenih oraha
  • 20 g kvasca
  • 600 g brašna
  • malo meda za premazivanje

Priprema: Sve sastojke dodajte brašnu, pa brzo umesite. Ukoliko se testo lepi, dodajte još malo brašna. Testo rastanjite na debljinu od tri – četiri milimetra, pa modlom ili čašom vadite kolačiće.

Namastite tepsiju i složite kolače, ispecite, pa lagano premažite rastopljenim medom. Sve prekrijte salvetom, pa služite posle nekoliko dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs