Sastojci:
Za patišpanj:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 5 kašika brašna
- 50 grama čokolade za kuvanje
- 1 kašika kakaoa
- pola kesice praška za pecivo
- 1 kašika putera
- 4 kašike tople vode
Za fil:
- 400 grama suvih brusnica
- 2 kašike putera
- 4 kašike šećera
- 2 kašike meda
- 500 grama maskarpone sira
- 400 mililitara slatke pavlake
- 150 grama bele čokolade
- 1 vanilin šećer
- 2 kesice želatina
- 8 kašika vode
Priprema:
Pripremamo patišpanj tako što polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Mikserom izmutimo belanca. U šerpu stavimo puter i čokoladu da se rastope. U sud sa žumancima dodamo šećer, 4 kašike tople vode i mutimo mikserem dok se šećer ne rastopi. Dodamo ohlađenu rastopljenu čokoladu sa puterom i izmutimo mikserom. Zatim dodamo prašak za pecivo, brašno, kakao i promešamo varjačom. Dodamo izmućena belanca i mešamo dok se sastojci ne sjedine.
Okruglu tepsiju obložimo kuvarskim papirom. Preručimo testo u tepsiju i stavimo u rernu. Pečemo 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Pripremamo fil tako što u šerpu, na šporetu, najpre stavimo puter. Kada se puter rastopi dodamo brusnice, 2 kašike šećera,med i mešamo varjačom. Posle nekoliko minuta kuvanja sklonimo šerpu sa šporeta.
U drugu šerpu na šporetu stavimo belu čokoladu da se rastopi. U veći sud sipamo slatku pavlaku i mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu. U drugi veći sud stavimo sir, dodamo preostali šećer i mutimo mikserom dok se sir ne usitni. Sir dodamo u sud sa šlagom i izmutimo mikserom. Zatim dodamo rastopljenu belu čokoladu i izmutimo.
U šerpu na šporetu stavimo želatin i vodu. Kada sadržina provri, sklonimo šerpu sa šporeta. Alatkom za pire izgnječimo brusnice u šerpi. Dodamo želatin i promešamo.
Fil podelimo na dva jednaka dela. U prvi deo dodamo brusnice sa želatinom i promešamo. Izvadimo patišpanj iz tepsije, odstranimo papir i stavimo na tacnu za tortu. Na patišpanj nanesemo fil sa brusnicama. Zatim nanesemo beli fil. Tortu odozgo dekorišemo po želji.
Prijatno!