Čizkejk ima bezbroj varijacija i omiljena je poslastica mnogima, a mi vam predstavljamo domaću varijantu ovog nezamenjivog slatkiša koja se sprema brzo i lako, a videćete – bolji je od bilo kog kupovnog!
Potrebni sastojci za koru:
- Mlevenog keksa 300 grama
- Margarin lajt – polovina kutije tačno
- Mleko 100 ml
Potrebni sastojci za fil:
- Krem sir neutralni 300 grama
- Jedna kisela pavlaka
- Slatka pavlaka 400 ml
- Prah šećer 10 kašika
Potrebni sastojci za preliv:
- Sveže breskve 4 – 5 komada ili jedan kompot od bresaka
- Kristal šećer 10 kašika
- Vanilin šećer
- Jedan želatin
Priprema: U činiju sipajte mleveni keks, dodajte polovinu pakovanja margarina i mleko, a zatim smesu polako mešajte rukom dok ne postane ujednačena. Smesu zatim rasporedite u kalup za čizkejk i ostavite u frižider dok pripremate fil.
Fil: U dublji sud sipajte krem sir i kiselu pavlaku, dodajte prah šećer i mešajte kašikom dok se ne sjedini i ne nestanu grudvice od prah šećera. U drugoj činiji umutite posebno prethodno dobro ohlađenu slatku pavlaku tako da bude jako gusta. Polako dodajte slatku pavlaku u smesu od srem sira i pavlake i mešajte špatulom sve dok se smesa potpuno ne sjedini. Masu sipajte u kalup, preko korice i vratite u frižider.
Preliv: Breskve (sveže ili iz kompota) sitno iseckajte i stavite u tiganj sa širim dnom. Ukoliko koristite breskve iz kompota, nalijte sirup preko njih, tako da prekrije breskve, a ukoliko koristite sveže, sipajte vodu. Uključite šporet na malu temperatutu, sipajte šećer i vanilin šećer i kuvajte 10-15 minuta na laganoj vatri. Za to vreme jedan želatin stavite u malu šerpu i dodajte mu 4 kašike vode, a zatim ga nekoliko minuta, uz neprestano mešanje, rastapajte na laganoj vatri. Kada je voće gotovo, sklonite ga sa vatre i pustite da se prohladi, a zatim mu dodajte vruć želatin, dobro sve izmešajte i prelijte voćni preliv preko fila. Ostavite u frižideru minimum 5 sati da se stegne, a najbolje je da odstoji preko noći.
Napomena: Za preliv, umesto bresaka, kožete koristiti i drugo voće poput jagoda, malina, borovnica ili mešavine šumskog voća.
Prijatno!