Kuvanje kod kuće ima mnogo prednosti, ali zaista je važno da se pridržavate određenih pravila kako biste hranu očuvali sigurnom za jelo.

Nemoguće je prepoznati opasne bakterije po izgledu ili ukusu hrane. Međutim, čak i mala količina takvih bakterija može dovesti do ozbiljnog trovanja. Da biste to izbegli, izbegavajte sledećih devet grešaka!

1. Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi

Raspon temperature koji se smatra rizičnim za čuvanje hrane je od 5 do 60 stepeni. Na ovoj temperaturi štetne bakterije iz hrane mogu brzo da rastu i razmnožavaju se. Zbog toga meso uvek treba da odmrzavate samo u frižideru ili u mikrotalasnoj pećnici.

2. Pranje sirovog mesa

Verujemo da kada nešto isperemo, to smo i očistimo - međutim, to nije slučaj sa mesom. Pranje sirove piletine, govedine, svinjetine, jagnjetine ili teletine pre kuvanja stručnjaci ne preporučuju. Razlog za to je što se bakterije iz mesa mogu lako proširiti na druge proizvode, površine i pribor.

Zašto ne treba čekati da se hrana ohladi da bismo je stavili u frižider?