Potrebno je: 200 grama rogača; 500 ml mleka; 2 jaja; 500 kg brašna; 100 grama margarina; 5 kašika šećera; 1 kašičica soli; 1 suvi kvasac; 1 prašak za pecivo;
Priprema: Umesiti testo tako što ćete aktivirati kvasac u 250ml mlakog mleka, dodati dve kašiku šećera i malo soli. Kada se aktivira kvasac, dodajte mu umućena jaja, pa postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo dok ne napravite glatko testo. Ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim rastanjite pa premažite margarinom. Ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim opet testo premažite margarinom.
Opet ostavite da testo odmori 15 minuta, a zatim ga podelite na dva dela. Bogato namažite fil koji ste napravili od 250 ml vrelog mleka, 3 kašike šećera i 200 grama rogača. Možete da dodate i mlevene orahe, kao i crnu čokoladu.
Kada nafilujete testo, urolajte ga u štrudlu. Prebacite u pleh i ostavite da se odmori oko 15 minuta. Premažite margarinom pa pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Kada se prohladi, isecite štrudlu, pa se sladite!
Dobrobiti rogača:
Bogat je vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B9, C i E. Zbog svojih funkcija pomenuti vitamini potpomažu pravilan metabolizam, grade tkiva i omogućavaju telu da bolje koristi energiju ugljenih hidrata, proteina i masti.
Od minerala sadrži gvožđe, bakar, mangan, selen, cink, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum i kalijum. Oni utiču na balans tečnosti u organizmu, dobar digestivni proces, na rast ćelija te štite kosti, membrane i organe. Takođe, isti učestvuju u prenosu nervnog impulsa, stimulišu fizičku izdržljivost i transport kiseonika. Ovi minerali još održavaju energetski balans i dobro utiču na smanjenje stresa i depresije.
Seme rogača je bogato rastvorljivim biljnim vlaknima koja imaju dobar uticaj na varenje i pravilan rad creva.
Sadrži esencijalnu amino kiselinu triptofan, a u kombinaciji sa drugim brašnima daje nutritivno punovrednu namirnicu koja će biti dobra zamena za proteine životinjskog porekla. Zato se preporučuje u periodu rasta i razvoja deteta i u veganskoj ishrani.