Pahuljica torta je jednostavna za pripremu, lagana, penasta, pahuljasta... A idealna je za Božićne praznike zbog svog savršenog ukusa.
Potrebni sastojci za patišpanj:
5 belanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Sastojci za smesu:
500 ml mleka
5 žumanaca
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
50 g čokolade za kuvanje
oko 200 g keksa
300 ml slatke pavlake
1 kesica instant želatina
Dekoracija torte:
200 ml slatke pavlake ili šlag pene
Evo kako se pravi reforma torta: Najlepša čokoladna poslastica! (RECEPT, VIDEO)
Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuvati 100 ml mleka i vanilin šećera. Pečen patišpanj odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlekom. Ostaviti da se ohladi.
400 ml mleka prokuvati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlekom. Vratiti na ringlu, pa prokuvati smesu - fil mešajući sve vreme. Čim prokuva maknuti sa vatre. U toplu smesu umiksovati želatin. Posebno umutiti 300 ml slatke pavlake, pa sjediniti sa mlakim filom. Ostaviti da se ohladi.
Čokoladu i keks narendati. Dodati u fil, koji se potpuno ohladio, pa sve dobro sjediniti.
U tanjir staviti patišpanj, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Odozgo staviti krem fil, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
Kad se krem stegne, skinuti ivice kalupa, pa celu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom ili šlag penom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.
Prijatno!