hrskava, a slasna

Tajna savršeno hrskave pržene slanine: Obavezno ispratite ove korake, prste ćete polizati!

U nastavku donosimo kako da pravilno ispržite slaninu

Recepti
19:28h Autor:
Tajna savršeno hrskave pržene slanine: Obavezno ispratite ove korake, prste ćete polizati!
Foto: Shutterstock

Ko ne voli za doručak da jede ukusnu i hrskavu slaninu? Ali mnogi ljudi greše u načinu njene pripreme, pa im ne ispadne kako bi želeli.

Savršenu slaninu za doručak dobićete ako pazite i na teksturu i na ukus, a možete je napraviti i na šporetu, u mikrotalasnoj ili u rerni.

  • Ako pržite slaninu za jednu ili dve osobe, uzmite šnitu ili dve u mesari ili u marketu. Velika pakovanja koja ne potrošite samo će se osušiti.
  • Da bi se meso i masnoća u slanini ravnomerno ispekli moraju biti na istoj temperaturi.

Nutricionisti odgovoraju: Da li je slanina zdrava?

foto: Profimedia
  • Ostavite šnite slanine na sobnoj temperaturi 15 minuta jer će se tako kasnije ravnomernije ispržiti.
  • Nikako nemojte natrpavati slaninu u tiganj već je slažite jednu pored druge. Slanini je potreban prostor da bi se lepo i ravnomerno ispržila.
  • Prženje slanine na previsokoj temperaturi od samog početka može da dovede do toga da je prepečete.
  • Mast od slanine nemojte baciti jer je idealna za prženje krompira, dodavanje supama ili za pripremu kukuruznog hleba.
  • Najbolji tiganj za slaninu je od livenog gvožđa.
  • Jedan sloj slanine stavite u hladan tiganj, pa pecite na srednje niskoj vatri. Tako ćete izvaditi puno masnoće iz slanine, a za to treba vremena.
  • Slaninu povremeno okrenite i neka se ravnomerno peče.
  • S obzirom na to da se većina tiganja ne zagreva ravnomerno, slaninu premestite na drugi deo tiganja kada je okrenete.
  • Kad je gotova prebacite na tanjir obložen papirnatim ubrusom da upije višak masnoće.
  • Izlijte mast iz tiganja u neku posudu, najbolje lončić, kako bi se u potpunosti ohladila.

Hrskavo savršenstvo: Jaje na oko i slanina sa tajnim sastojkom! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs