U glogu – švedskom kuvanom vinu, osnova je crno vino, a po želji može da se doda i jači alkohol, kao što su votka, akvavit, rum ili rakija. Bezalkoholni glog se pravi od voćnog soka, uglavnom ribizli ili drugog bobičastog voća. Takođe, u Švedskoj se kuvano vino služi sa grožđicama i bademima u čaši.
Prvobitni oblik gloga su pili kuriri i poštari koji su na konjima, sankama i skijama putovali po izuzetno hladnom vremenu u Skandinaviji. Od kraja 19. veka ovo piće je postalo božićna tradicija u Švedskoj. Najčešće se služi uz đumbir keks, koji se pravi sa sličnim začinima kao i vino. Svakog 13. decembra se u Švedskoj dan Svete Lucije proslavlja uz kuvano vino i hleb sa šafranom i grožđicama. Takođe se tradicionalno poslužuje tokom julborda – božićna verzija klasičnog švedskog stola.
Šef kuhinje švedske ambasade, Lars Ekberg je podelio recept za švedsko kuvano vino – glog.
Recept za glog – švedsko kuvano vino
Potrebni sastojci:
- 2 cela štapića cimeta
- 15 karanfilića
- 5 cm sušenog celog đumbira
- 10 semenki kardamona – blago zdrobljenog
- Osušena kora od 3 narandže
- 200 ml grožđica
- 3 dl neutralne votke ili žestokog alkohola
- 2 l crnog vina
- 100 ml šećera
Za posluženje:
- suvo grožđe
- bademi (blanširani i oguljeni)
Priprema:
Sipati votku u teglu, dodati cimet, karanfilić, đumbir, koru narandže, kardamon i grožđice.
Poklopiti i ostaviti da se natapa 4 dana.
Tečnost procediti kroz kuhinjski papir ili filter za kafu u šerpu.
U tečnost dodati vino i šećer.
Zagrevati polako, mešajući dok se šećer potpuno ne rastopi (do 70°C).
Pre serviranja blago zagrejati, ali ne dozvoliti da prokuva.
Na dno svake čaše staviti nekoliko grožđica i badema, a zatim sipati glog.
Savet plus:
Ostaviti začine da ispuste arome najmanje 4 dana.
Recept je za oko 12 osoba, ali dobro je znati da je umerenost ključ svega, pa s toga nemojte preterivati.
Glog može da se čuva nekoliko nedelja u sterilisanim flašama.
Grožđice koje su se natapale možete iskoristiti za pripremu kolača.