Medeno srce
Potrebno je: 250 ml kisele vode; 120 ml ulja; 200 g šećera; 1 kašika pekmeza; 250 g brašna; 3 kašike kakaa; 1 kašičica sode bikarbone; 1 kašičica cimeta.
Za premaz: 3 kašike pekmeza.
Za glazuru: 100 g posne čokolade; 2 kašike ulja;
Priprema: Umutiti suve sastojke: brašno, kakao, sodu bikarbonu, šećer i cimet. Zatim sjediniti kiselu vodu i pekmez pa dodati u suve sastojke. Sve izmiksati pa dodati ulje i preručiti u pleh. Peći oko 25 minuta na 200 stepeni. Vruć kolač premazati pekmezom pa preko preliti rastopljenom čokoladom.
Servirati ohlađeno!
Jabukova ravanija: Najlepša makedonska slatka pita (RECEPT)
Hrskave korpice:
Potrebno: 200 grama kornifleksa; 3 kašike meda; 200 crne čokolade; 100 g mlevenih oraha; 100 margarina.
Priprema: Margarin otopiti sa čokoladom, pa tom sastavu dodati med i kornifleks, a zatim i orahe. Smesu sipati u korpice i ostaviti da se ohladi. Hrskavo i ukusno zadovoljstvo.
Najbolji recept za princes krofne: Neverovatno mekano testo i penasti fil!
Kraljica - posni kolač koji se obožava
Sastojci za koru: 400ml vode; 18 kašika mekog brašna; 13 kašika kristal šećera;
3 kašike džema, pekmeza ili marmelade po izboru; 100 gr posnog mlevenog keksa; 4 kašike ulja; 2 kašike kakaoa; 2 kašičice sobe bikarbone.
Fil: 125 gr margarina; 100gr šećera u prahu; 100 gr čokolade; 100 gr mlevenih ili blendiranih oraha; 200 gr mlevenog keksa; 200 ml soka od narandže;
Glazura: 100 gr čokolade; 3 kašike ulja.
Priprema: Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. U toploj vodi razmutiti 13 kašika šećera. Dodati ulje i džem pa sve izmešati. Zatim dodati brašno, kakao, sodu bikarbonu i keks ( mogu i orasi ) i sve zajedno izmutiti. U pleh dimenzija 30 x 20 cm staviti papir za pečenje pa sipati smesu.
Peći koricu 13 minuta. Pečenu koricu ohladiti.
Penasto umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu pa dodati mleveni keks i mikserom umutiti. Masa će biti gusta i suvlja, ali ne brinite, dodaje se sok.
Zatim dodati rendanu ili blendiranu čokoladu i blendirane ili mlevene orahe.
Ja sam sve zajedno izblendirala pa dobila sitnije krupnije komadiće oraha i čokolade. Opet mikserom malom brzinom sjediniti.
Zatim polako sipati sok i mutiti dok se ne dobije masa koja može da se namaže na koru. Naneti je na koru i poravnati.
Otopiti čokoladu sa uljem za glazuru pa preliti preko kolača i tacnu prodrmati levo i desno da glazura lepo “legne”. Ostaviti da se čokolada stegne pa se već može poslužiti.
Prijatno.