Koliko vam se puta dogodilo da posle neke slave ili nove godine ili Uskrsa kažete - dosta mesa!
I svako ko živi na ovim prostorima će vas razumeti. Prosto je nemoguće zamisliti i jedno slavlje bez raznih vrsta pečenja i roštilja. Ako ste pak na posebnom režimu ishrane ili postite, a možda ste vegetarijanac, onda će ovaj burger biti za vas prava poslastica.
Ipak, ovo nije klasičan burger. Istražujući nove, zdravije alternative mesu i mesnim proizvodima, američka kompanija „Beyond Meat“, što bismo mogli da prevedemo sa „više od mesa“, došla je do proteina graška i od njega napravila „biljni“ burger – Beyond Burger! Dodali su cveklu da mu da crvenu boju, a tako su dobili i na sočnosti, a oni koji su ga probali kažu da je fenomenalan i da se po ukusu ne razlikuje od junećeg burgera. Ovaj proizvod ne sadrži soju ni gluten, tako da ga mogu jesti svi.
Do sada ste ga mogli kupiti u Americi i Velikoj Britaniji, od maja se nalazi i na policama nemačkih prodavnica, a od sada ga možete kupiti i kod nas, u METRO cash&carry radnjama. Naći ćete ih u odeljenju mesa, u prostoru za zamrznutu hranu.
Recept kojim ćete oduševiti ukućane i goste
Sa lepšim vremenom menjaju se i navike u našoj ishrani, kada većina, zasićena „teškom“ zimskom hranom, žudi za povrćem, salatama i voćem. Da bismo vam olakšali posao, podelićemo recept kako da napravite ukusan prolećni Beyond burger i oduševite sve koji ga probaju.
Sastojci:
- 4 „Beyond Burger“ pljeskavice (2 pakovanja)
- Rukola
- Karamelizovan crni luk (recept ispod)
- 4 kriške dimljenog gauda sira
- 4 ćabata hlepčića
- Namaz sa belim lukom (recept ispod)
Karamelizovani crni luk
- 1 kašika (veganskog) putera
- 1 veliki crni ili crveni luk
- 1 kašika kokosovog šećera
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 2 čena belog luka, mlevena
- 2 kašičice sveže majčine dušice
Uputstvo za pripremu : na srednje-niskoj temperaturi, otopite (vegan) puter u tiganju sa debelim dnom od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa. Dodajte iseckan luk i kuvajte 10 minuta da omekša. Dodajte prstohvat soli i šećera, a zatim smanjite temperaturu i nastavite da kuvate luk 30 minuta do jednog sata, dok ne dobije boju ćilibara i karamelizuje se. Mešajte dovoljno često, tako da ne zagori, ali ne toliko da ne bude braon. Na kraju dodajte balzamiko sirće, majčinu dušicu i beli luk. Kuvajte još 3 minuta i stavite ga sa strane.
Namaz sa belim lukom
- 2/3 šolje (veganskog) majoneza
- 2 kašičice mlevenog belog luka
- 1 kašičica soka od limuna
- pola kašičice morske soli
- 2-3 kašike vode (za razređivanje)
Uputstvo za pripremu: u blendar stavite (veganski) majonez, beli luk, sok od limuna i morsku so i procesirajte dok ne postane glatko. Sastružite niz strane, a zatim dodaje onoliko vode koliko je potrebno. Blendirajte i ponovite postupak dok ne postignete željenu gustinu. Stavite u frižider, u hermetički zatvorenoj posudi, sve dok ne bude vreme za upotrebu. Vegan namaz sa belim lukom će trajati u frižideru do sedam dana.
Na kraju sve sastojke poređajte u ćabatu, gornji deo hleba premažite namazom i poslužite toplo. Prijatno!