Izaberite recept

4 jela od kupusa: Tanjir pun vitamina, ručak za šampione! (RECEPT)

Ako želite zdravu ishranu, uvedite kupus u svoj nedeljni meni

Recepti
Autor:
4 jela od kupusa: Tanjir pun vitamina, ručak za šampione! (RECEPT)
Foto: Profimedia

U ishrani odraslih i dece obavezni su vitamini B-grupe, vitamini C i E, kao i magnezijum i kalcijum, a kupus jedini sadrži sve ove vitamine.

Kupus sa pilećim krilcima

Potrebni sastojci: pileće meso - 8 krilaca; 1 glavica luka; 1 velika glavica kupusa; 2 šargarepe; 2 paradajza + 1 kašika paradajz pirea; 1 kašičica aleve paprike; 1 ravna kašičica kumina; 1 kašika čubra; ulje; so; biber.

Način pripreme

Očišćen kupus isecite na sitno. Zagrejte ulje u šerpi i zapržite iseckani luk.

Dodajte alevu papriku, mešajte da se zaprži i sipajte prethodno isečene šargarepe, paradajz, a nakon njih i kupus. Poklopite šerpu i ostavite da se izdinsta dok kupus ne omekša. S vremena na vreme promešajte. Na kraju dodajte preostale začine.

U podmazanu posudu za pečenje poređajte pileća krilca. Odozgo rasporedite kupus i stavite da se ispeče dok ne bude gotovo.

Mlečna kupus salata

Potrebni sastojci: 500 g belog kupusa - isečen na tanke trake; 60 grama crvenog kupusa isečenog na tanke trake; 240 grama majoneza; 3 kašike šećera; 120 ml mućene pavlake; 1 struk celera; 1 šargarepa - narendana; pola glavice crnog luka; 1 kašika svežeg soka od limuna; četvrtina kašičice glačice u prahu; 2 kašike vinskog belog sirćeta; 5 kašika ulja; morska so; biber.

Način pripreme

Pomešajte majonez sa šećerom, uljem i sirćetom. Dodajte luk u prahu, sok od limuna, slačicu u prahu, pavlaku, so i biber.

Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. U veliku posudu stavite dve vrste kupusa, luk, šargarepu i celer. Prelijte sosom i mešajte dok se povrće ne pomeša s njim. Čuvajte u frižideru dok ne dođe vreme za serviranje salate

Kupus sa pirinčem

Potrebni sastojci: 1 šolja pirinča; pola glavice kupusa; 2 glavice luka; 4 kašike ulja; 2 paradajza; aleva paprika, biber, so, kari, čili

Način pripreme

Zagrejte masnoću u šerpi i izdinstajte iseckan luk, nakon čega dodate isečen kupus, so i alevu papriku. Ostavite da se dinsta dolijte 3 šolje vrele vode. akon otprilike deset minuta dodajte pirinač. Ostavite jelo da vri na tihoj vatri, uz često mešanje. Malo pred kraj kuvanja dodajte oljušten i isečen paradajz, biber, kari i ljuti začin. Ostavite da vri nekoliko minuta. Nakon toga prebacite ga u podmazanu posudu za pečenje i stavite da se blago zapeče na kratko u prethodno zagrejanoj rerni.

Kiseli kupus sa pasuljem

Potrebno je: 1 glavica kiselog kupusa; 2 šolje pasulja; 2 kašike aleve paprike; ulje.

Način pripreme

Natopila sam pasulj u vodi veče ranije. Nakon toga sam ga skuvala skoro dok nije bio gotov. Isekla sam kupus i pomešala ga sa pasuljem u đuvečari.

Stavila sam alevu papriku i ulje, promešala i ispekla dok nije bilo gotovo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs