Langošice su popularne slavonske lepinje koje su spolja hrskave, a iznutra sočne. Omiljena su ulična hrana i zimsko jelo koje pruža energiju, a poznate su i kao lek protiv mamurluka!
Sastojci za lepinje: 600 g glatkog brašna, 2 dl mleka, 2,5 dl vode, 40 g kvasca, 2 kašičice soli, 2 kašičice šećera, 1 jaje.
Sastojci za premaz: 2 dl kisele pavlake, 3 čena belog luka, 150 g tvrdog masnog sira (npr. gauda).
Priprema: U malo toplog mleka izmrvite kvasac pa dodajte šećer i ostavite dok se ne aktivira. U brašno dodajte so, razmućeno jaje, aktivirani kvasac, ostatak mlakog mleka i vode, toliko da testo bude glatko i lepljivo. Pokrijte testo i ostavite da narasta na toplom mestu.
Kad naraste, testo premesite rukama koje ste namazali ulje, kidajte komade, lagano rastanjite i supštajte u vruće ulje.
Jogurt lepinje: Pecivo bez konkurencije zbog kojeg ćete zauvek zaboraviti na hleb! (RECEPT)
Neka se prži dok ne porumeni sa obe strane, a zatim vruće lepinje pospite belim lukom, a u sredinu stavite pavlaku i izrendan sir.
Uživajte!