Komemoracija

Poslednje zbogom Nikoli Simiću: Bio je mag, ne glumac. Bilo je dovoljno samo da prošeta scenom!

Na sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskog dramskog pozorišta održana je komemoracija doajenu srpskog glumišta
Vesti
08:32h Autor:
Poslednje zbogom Nikoli Simiću: Bio je mag, ne glumac. Bilo je dovoljno samo da prošeta scenom!
Foto: Tanjug

Komemoracija povodom smrti doajena srpskog glumišta Nikole Simića održana je danas na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u prisustvu porodice, mnogobrojnih kolega i prijatelja.

Simić je na sceni JDP-a ostvario mnogobrojne role iz komičnog i dramskog repertoara, ali je poseban trag ostavio u najdugovečnijoj predstavi u repertoarskim pozorištima - "Buba u uhu" Žorža Fejdoa, u kojoj je igrao više od 40 godina.

Branka Petrić podsetila je na 31. januar ove godine, pošto je Simić tada poslednji put igrao u "Bubi", a "nismo ni pretpostavili da ga više nikada posle toga nećemo videti".

"Nikola Simić posedovao je znanje i umeće tradicionalnog komičara na našoj sceni koji suvereno vlada scenom" rekao je reditelj Ljubiša Ristić i dodao da "do poslednjeg daha nije dozvolio da ga vreme pregazi".

"On je mag, ne glumac" istakao je glumac Branislav Lečić i napomenuo da je Simiću bilo dovoljno da samo prošeta scenom i da pleni publikom. On je dodao da je Simić bio osvešćen glumac koji je mogao da ostane ozbiljan kada se svi ostali smeju, kao i da publici u neočekivanom trenutku priušti iznenađenje. Lečić je podsetio da su u poslednje vreme svet napustili mnogi velikani srpskog glumišta i da je njihova i sadašnja aktuelnost možda znak da ti velikani uvek ostaju mladi.

"On se menjao u odnosu na gledaoca, vreme, na aktuelno, jer samo tako može imati ukus svežine", rekla je glumica Milena Vasić i dodala da je potrebno imati osećaj za meru, komično, a sveže. O radu, životu i talentu Nikole Simića govorili su i direktorka JDP-a Tamara Vučković, glumci Rada Đuričin, Irfan Mensur, Milena Vasić, reditelj Zdravko Šotra i košarkaš Zoran Slavnić.

Simić će biti sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Dramski umetnik Nikola Simić preminuo je 9. novembra u Beogradu u 81. godini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs