velika lekcija

Danas je Međunarodni dan deteta: Ovih 10 dečjih zapovesti treba svi da se pridržavate!

Ponekad je u redu, pa čak i preporučljivo ponašati se kao dete

Vaše dete & vi
Autor:
Danas je Međunarodni dan deteta: Ovih 10 dečjih zapovesti  treba svi da se pridržavate!
Foto: Profimedia

Deca često bolje od odraslih znaju kako brzo učiti i kako stvarati bolje odnose s drugima.

Na Međunarodni dan deteta prisećamo se 10 velikih lekcija koje možemo naučiti od mališana:

Svaki dan je novi početak

"Nije li lepo znati da je sutra novi dan u kojem nismo napravili još niti jednu grešku? ", L. M. Montgomeri

Sećate se onog osećaja kako se kraj svakog školskog dana činio kao potpuni završetak i vreme za počinjanje nečeg novog? Letnji praznici činili su se pak kao ceoživot. Dok smo deca, svaki dan čini nam se kao večnost, a svaki novi dan znači nove mogućnosti za stvaranje novih prijateljstava, nove avanture, učenje novih stvari.

Deca ne nose "teret" iz jednog dana u sledeći. Ona uvek počinju ispočetka.

Budite hrabri

"Život se skuplja ili širi proporcionalno nečijoj hrabrosti", Anais Nin

Pevajte uglas. Plešite kada vam se pleše. Dečji um ne poznaje granice jer nisu ograničena strahom od neuspeha ili poniženja. Ona idu hrabro napred s nadom i istrajnošću jer i ne znaju drugačije. Deca nisu iskusila poraz i neuspeh. Ona raširenih ruku prihvataju život i sve ono što im pruža.

Mama se mora fotografisati: Evo zašto je to važno!

foto: Profimedia

Smejte se svaki dan

"!Dan bez smeha je potraćen dan", Charlie Chaplin

Deca imaju predivnu sposobnost pronaći veselje svuda oko sebe. Pogledajte samo kakvo veselje dete može pronaći u parku ili šoping-centru. Oi svuda vide ludost.

Čuvajte lepa prijateljstva

"U slatkoći prijateljstva neka bude smeha i deljenja užitaka. Jer u rosi malih stvari srce pronalazi svoja jutra i osvježenja", Khalil Gibran

U igri s prijateljima i stvaranju novih prijatelja deca pronalaze istinsku sreću. Učlane se u fudbalski klub, idu na rođendanske proslave, krenu u nove škole i tamo pronalaze nove prijatelje. Deca se čvrsto drže pravila "što više, to bolje", a i odrasli bi takođe trebalo to da rade.

Probajte nove stvari

"Čovek ne može otkriti nove okeane ako nema hrabrosti da izgubi pogled na obalu",Andre Gide

Deca se ne boje da isprobaju sport koji nikad pre nisu igrali. Skakaće na trambolini, zaroniti u more i spustiti se niz padinu u skijama čak i ako to nikada pre nisu radili.

10 važnih saveta za svakog roditelja: Evo kako da decu naučite toleranciji!

foto: Profimedia

Kada odrastemo, počnemo se bojati nepoznatog. Ostajemo u udobnosti vlastite zone komfora i retko iz nje izlazimo. Kada se upustimo u avanturu, ponovno se osećamo živima i ponovno se budi naš duh.

Primećujte male stvari

"Uživajte u malim stvarima jer jednog biste se dana mogli osvrnuti na prošlost i shvatiti da su to bile najbolje stvari", Robert Brault

Deci neke jednostavne stvari koje mi odrasli uzimamo zdravo za gotovo mogu doneti veliku sreću i veliko nadahnuće. Dete će tako, s najvećim veseljem promatrati ptičicu koja se igra i kako se na svojim malim tankim nogicama brzo kreće dok to radi.

Kada smo prestali primećivati ta sićušna čuda kojima smo okruženi svaki dan? Koliko bi nam život mogao biti lepši kada bismo ponovno mogli videti ta čuda?

U redu je tražiti nečiju pomoć

Kada ste dete, čitav vaš život zavisi od roditeljske podrške, odnosno o pomoći odraslih. Bez nje dete ne može opstati. Kako odrastamo, tako počinjemo da gubimo sposobnost da prihvatamo tuđu pomoć kao nešto normalno.

To je pomalo tužno jer traženje pomoći zapravo može da nam pomogne da se osećamo sposobnijim, a osoba od koje tražimo pomoć može se zbog toga osećati polaskano.

Duško Radović: Detinjstvo naše dece može se lako unakaziti pogrešnom vizijom sreće!

foto: Profimedia

Ne znate sve

S akumuliranjem formalnog obrazovanja i prolaskom vremena često imamo osećaj da imamo odgovor na sve. Međutim, nismo u pravu. Čovek nikada ne bi smeo da prestane da bude znatiželjan i postavlja jednostavna pitanja, baš kao što to deca rade.

Osim što nas znatiželja čini skromnim, ona ima bezbroj dobrobiti. Na primer, učvršćuje vašu povezanost s drugim ljudima jer provodite vreme slušajući te poboljšava vašu efikasnost na poslu jer uvek želite učiti i biti još bolji.

Postoji jedan ceo svet koji tek treba da otkrijete

Deca su najznatiželjniji promatrači svega oko sebe. Idite u šetnju s detetom i učinite isto s odraslom osobom i idite istom rutom. Iznenadiće vas koliko ćete drugačijih stvari primetiti i objašnjavati kada šetate s detetom. To je zato što s godinama postajemo nesvesni prirode oko sebe.

Možete isprobati nova iskustva i pre nego što ste potpuno spremni

Deca ne čekaju da nauka potvrdi da su spremna da sklone pomoćne točkove na biciklu – oni ih samo sklone i vide šta će se dogoditi. Uprkos tome što deca kognitivno, razvojno niti fizički nisu spremna na većinu onoga što svet može pružiti, oni su majstori u tome da skaču u nepoznato i ne zamaraju preduslovima za isprobavanje novih aktivnosti.

Deca prvo kažu "da", a onda smišljaju šta da urade. To je strategija koju mi odrasli opsednuti sigurnošću možemo slediti. Deca su najbolji dokaz da ne moramo uvek biti potpuno spremni da bismo krenuli napred.

Ovako se odgajaju deca na Islandu: Spavaju na otvorenom, plivaju od 3. meseca!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs