roditleljski saveti

U ove 4 situacije roditelj treba da pusti dete da pogreši!

U ovim situacijama roditelj treba da dozvoli detetu da pogreši jer će tako naučiti da se snalazi u životu na pravi način

Vaše dete & vi 13.05.2019. - 13:06h Autor: Stil/Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Kaže se da uspeh treba izgraditi iz neuspeha i znati učiti iz svojih grešaka.

 

Ali, mnogi ljudi se ipak plaše od neuspeha, te i decu vaspitavaju vodeći se svojim mišljenjem.

 

Sportska i druga takmičenja

 

Ako vaša deca učestvuju u događajima takmičarkog karaktera, treba da se ponašate kao da ste im baka i deka, a ne roditelji, smatraju stručnjaci. Šta to u praksi znači?

 

Naime, baba i deda obično samo žele da vide unuka kako nastupa. Sa druge strane, roditelji su uključeni i u detetov uspeh na takmičenju.

 

Ako roditelji imaju prevelika očekivanja, to će stvoriti prevelik pritisak na mališana, te će izostati zabava i iskustvo učenja.

 

Kućni poslovi

 

Nekad je potrebno da dete uči iz sopstvenog iskustva i grešaka. Na primer, ako nisu pokupili svoj prljav veš nego su u školu otišli u prljavoj odeći, verovatno će sledeći put postupiti ispravno.

 

Savet ruskog psihologa: Ovako ćete sprečiti da škola ne uništi vaše dete!

foto: Shutterstock

Krivi prijatelji

 

Skoro svako dete ima drugara za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak se ne bi trebalo da se previše mešaju u njegov izbor.

 

Naročito se to odnosi na adolescente. Deca u srednjoj školi, "isprobavaju" prijatelje baš kao što isprobavaju razne ličnosti u potrazi za sopstvenim identitetom. Tako uče ne samo o prijateljstvu, već i o različitim profilima ljudi.

 

Domaći zadatak

 

Svaki roditelj treba jasno da stavi do znanja detetu šta se od njega očekuje u školi i da ga podstiče da ispunjava svoje obaveze.

 

Ali, detetu treba dozvoliti da ima barem delimičnu kontrolu nad svojim školskim obavezama i ne 'dosađivati mu stalno s očekivanjima.

 

Ukoliko ne uradi domaći zadatak, moraće sam da snosi posledice.

 

Profesorka Ljubinka Boba Nedić o otupeloj deci: Zakazala je država, škola ali i roditelji!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...