obavezno pročitajte

Pratite ove savete i sve će biti u redu: Iskoristite avgust i pripremite svoje dete za polazak u školu!

Iako se avgust tek bliži sredini i još niko od dece ne razmišlja o školskim obavezama, oni koji ove jeseni kreću u prvi razred osnovne škole u nešto su drugačijoj situaciji, baš kao i njihovi roditelji.

Vaše dete & vi
Autor:
Pratite ove savete i sve će biti u redu: Iskoristite avgust i pripremite svoje dete za polazak u školu!
Foto: Shutterstcok

Da bi budućim prvacima polazak u školu prošao što bezbolnije, važno je da već sada počnete da razmišljate o tome. Međutim, roditelji bi to trebali da urade na što suptilniji način, bez stvaranja nepotrebnog stresa kod dece, pa i kod sebe.

Iako se kupovina pribora podrazumeva, postoji još mnogo toga što roditelji trebaju da uzmu u obzir.

1. Razvijajte pozitivnu sliku o školi

Polazak u prvi razred predstavlja veliki stres i za dete i za roditelje. To se povećava ako je roditelj iz nekog razloga imao negativno iskustvo vezano za školu i obrazovanje. Čak i ako tako, to nipošto ne sme da utiče na dete.

Dete pre polaska u prvi razred mora školu da doživljava kao sigurno mesto u kojem će moći svakoga dana da otkriva nešto novo, da stiče nove prijatelje i razvija svoje potencijale. Zato kada razgovor krene ka tome, zadržite pozitivan stav.

2. Pripremite dete na odvajanje od roditelja i ostatak rodbine

Iako danas većina dece pohađa vrtiće pre polaska u školu, ili barem obaveznu predškolu, polazak u školu nešto je drugačije iskustvo. Tamo dete više neće imati svoju „tetu“, a postupno će se i povećavati vreme boravka u školi. Na primer, predškolsko traje tri sata dnevno, ali vreme provedeno u školi nešto je duže. Dete mora da zna da dok je u školi vi imate svoje obaveze, a da je isto i s bakama, dekama ili ostalom rodbinom. Mora da prihvati činjenicu da ne može bilo kada da izjuri iz škole, ali isto tako mora da zna da će kod kuće sve biti u redu kada se vrati.

3. Uzmite u obzir obaveze koje čekaju prvaka

Jedna od najvećih promena koja čeka prvake svakako su obaveze koje će se staviti pred njih. U njihovu svakodnevicu će biti uključeno mnogo manje igre, a daleko više zadataka koje će trebati ispuniti. Takođe deo njihove svakodnevice više neće biti odlazak na spavanje nakon ručka, kao što je to bilo u vrtiću. Dete sve to treba da zna unapred kako ne bi doživelo šok. Takođe mora da zna da u školi postoje određena pravila ponašanja, a da je tu prvenstveno važno slušati učiteljicu koja će ih usmeravati na tom novom putu.

Nemojte dete plašiti količinom obaveza. Na što suptilniji način porazgovarajte o tome kako će izgledati jedan prosečni školski dan: od ranijeg ustajanja, boravka u školi pa do pisanja zadataka. Svakako mu napomenite da nakon izvršavanja školskih obaveza uvek ostaje i više nego dovoljno vremena za igru.

4. Naučite ga higijeni i samostalnosti u odevanju

Iako bi to trebalo da se podrazumeva, začudili biste se da znate koliko dece u prvom razredu ne zna da zaveže pertle ili da obuče jaknu. Međutim, to su stvari koje svakako treba savladati s roditeljem. Ako to još uvek nije slučaj s vašim detetom, iskoristite ovih par nedelja za učenje tih sitnica. Osim toga, tako će se dete osećati sigurnije i zrelije. Ne sme da izostane ni higijena. Dete pre polaska u prvi razred mora da zna da samo ode u toalet, da obripe nos i slično.

5. Vežbajte detetovu koncentraciju

Ono s čime se većina prvaka najčešće bori je fokusiranost na zadatke. Naime, pre polaska u prvi razred ne sede u klupama po 45 minuta, niti im ko određuje koliko dugo moraju nečemu da se posvete i šta tačno da rade. Zato se na prvim časovima često vrte, razgovaraju s drugima oko sebe i vrpolje. Upravo je zato vrlo važno da se poradi na njihovoj koncentraciji još tokom leta.

Dobra priprema za to je uključivanje deteta u kućne poslove, gdj mora da prati određene korake, učestvje u društvenim igrama uz poštovanje pravila, zahtevanje toga da završi započeto i da ne odustaje ako mu odmah ne polazi za rukom.

Uz ove se savete na vreme možete da pripremite svoje dete za najbolji mogući početak avanture života.

Ali ipak ovih par nedelja iskoristite i za što lepše leto, i uključite i aktivnosti u kojima ćete uživati s decom.

Šta ako parovi ne žele decu: 9 zabluda o ljudima koje ne zanima roditeljstvo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs