Sjajan um deteta

Mali genije: Ovakvo ponašanje pokazuje visoku inteligenciju kod dece!

Izbegavajte korišćenje izraza kao što su "nadaren si" i "vrlo si inteligentan." To deci može postati teret

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

Čudno ponašanje je normalno za pametnu decu. Mnoge roditelje njihovo ponašanje može zabrinuti, ali razloga za brigu nema. Normalno je da odudaraju od mase i razmišljaju izvan nametnutih stereotipa. Budite ponosni ukoliko je i vaše dete takvo - mali čudak kojeg mnogi ne razumeju. To samo pokazuje da je njegov um zauzet razmišljanjem o svemu i svačemu.

 

Tek su progovorili, a već izgovaraju cele rečenice

 

To su deca koja od vrlo ranih dana znaju da izraze šta misle i osećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice. Glinis Retklif sa portala Romper prisetila se iskustva sa svojom pastorkom, priče koja godinama iznova zabavlja njenu porodicu.

 

- Dugo ništa nije pričala, izgovorila bi tu i tamo pokoju reč, a onda je jednog dana rekla svoju prvu rečenicu: "Poruka od kanadske vlade". Imala je jedva godinu dana - napisala je.

 

Kako odgajati samouverenu i snažnu devojčicu: Ako ovako vaspitavate ćerku, ne brinite za njenu budućnost!

foto: Shutterstock

Sećaju se događaja iz rane mladosti

 

- Neki dan me ćerka ispitivala o vremenu kada smo išli na planinu. Tada je imala 18 meseci, sada ima skoro pet godina. Kako je to moguće - pita se ova spisateljica.

 

Počinju da čitaju neverovatno rano

 

Često počinje s pretvaranjem dece da čitaju svoje slikovnice o životinjama, ali čini se kako počnu slučajno da prepoznaju reči, iako ih niko nikada to nije učio.

 

- Pre godinu dana moja ćerka je bila sa mnom u prodavnici. Zaustavile smo se pred policom sa "Special K" žitaricama koje ja nikada nisam jela kao odrasla i niko ih oko mene ne kupuje. Pogledala ih je, okrenula se prema meni i pitala me: "Šta je tako specijalno vezano za njih?". Morala sam da odlepim vilicu sa poda od čuđenja - ispričala je.

 

Sećaju se svojih snova dok su jako mala

 

- Njihovi snovi počinju kao sećanja na nešto što se dogodilo juče, barem po mom iskustvu. Moja ćerka me pitala da li se sećam kako to da smo sinoć krenule kanuom u kolibu kad je bila sredina zime i mesecima nismo bili u kolibi - ispričala je.

 

Kako odgajati mentalno jako dete: 13 navika u vaspitanju koje treba izbegavati!

foto: Profimedia

Opsesivno skupljaju stvari ili uče o nečemu

 

- To može biti 68 školjki koje vaše dete insistira da čuva kao uspomenu s putovanja, pa ih razvrstava u kategorije po obliku. Ili žele da znaju sve činjenice o 47 različitih dinosaursa - kako se hrane, razmnožavaju, gnezde. I to u uzrastu od četiri godine - objašnjava Glinis Redklif.

 

Slažu svoje igračke na vrlo specifičan način

 

- Moje dete se zaista ne bi treba da se brine jesu li igračke složene ispravnim, savršenim redosledom, na primer, od najviše do najniže, ili od najsvetlijih do najtamnijih - dodaje.

 

Imaju vrlo razvijenu maštu

 

- Sviđa mi se bujna mašta, i iskreno, trudim se da nikada ne gušim neverovatne misli svoje dece i ono što se stvara u njima - kaže ova spisateljica.

 

Podstaknite razvoj inteligencije kod dece

 

Profesor Džulijan Stenli sa Univerziteta Džon Hopkins proučavao je visoko inteligentnu decu i pratio njihov razvoj narednih 45 godina - njihovu karijeru, intelektualni napredak itd.

 

Istraživanje pokazalo: Roditelji koji rade ovo najčešće imaju frustriranu decu!

foto: Shutterstock

Jedno od te dece, koja su imala odlične rezultate na testovima, bila je i Kamila Benbou. Ona je danas dekan na Univerzitetu Vanderbilt i izdvojila je osam stvari koje bi roditelji trebalo da pratikuju kako bi podstakli intelektualni razvoj svoje dece, što je dobra podloga za uspeh u životu, prenosi Independent.

 

Izložite svoju decu različitim iskustvima.

 

Podržavajte ih i na emocionalnoj i na intelektualnoj ravni.

 

Uverite se da imaju pozitivan i snažan odnos sa svojim nastavnicima. Naime, vrlo pametni učenici često trebaju više izazova u školi, a nastavnik im to može omogućiti - što je jako važno u njihovom napretku.

 

Ako je dete posebno zainteresirano za neku temu ili neki hobi, dajte mu priliku da razvijaja svoje sposobnosti u tom smeru.

 

Hvalite njihov trud, više nego njihove sposobnosti. To će im pomoći da razviju poseban način razmišljanja koji pridaje važnost stalnom napredovanju, a ne tome da su statični jer su zadovoljni svojim sposobnostima.

 

Podstaknite decu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualne rizike. Budu li rano izložena neuspehu, a to im predstavljate kao deo života u kojem nešto nauče, to će na njih delovati podsticajno.

 

Izbegavajte korišćenje izraza kao što su "nadaren si" i "vrlo si inteligentan." To deci može postati teret.

 

Testirajte njihove sposobnosti.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...