Obratite pažnju

Trudnice, oprez: Ako pijete više od 2 šolje kafe ili čaja dnevno, možete ugroziti bebu!

Ukoliko vam se u trudnoći pije kafa ili čaj, obratite pažnju na njihov dnevni unos.

Vaše dete & vi
Autor:
Trudnice, oprez: Ako pijete više od 2 šolje kafe ili čaja dnevno, možete ugroziti bebu!
Foto: Shutterstock

Najnovija istraživanja su pokazala da trudnice koje piju više od tri šolje čaja ili dve šolje kafe dnevno imaju veću predispoziciju da dobiju decu sa prekomernom težinom.

Majke koje očekuju bebu, a koje unose više od 200mg kofeina dnevno su u većem riziku da dobiju decu koja u svojim ranim godinama brže rastu i imaju višak kilograma već do svoje osme godine.

Ranija istraživanja na životinjama su ukazala da korišćenje kofeina kod trudnica može pokrenuti gene koji su povezani za regulaciju težine.

Voće koje žene treba da izbegavaju: Može da izazove pobačaj, tokom menstruacije pojačava krvarenje!

foto: Shutterstock

Profesorka Verena Sengpil sa Univerziteta Gotenburg, jedna od autorki studije je rekla: Čak iako su potrebna dodatna istraživanja pre nego što možemo da kažemo šta ovo otkriće zaista znači, kofein je supstanca čiji unos možete da smanjite ili potpuno ukinete tokom trudnoće.

Oktrića do kojih su naučnici došli još ranije, ukazuju na to da su gojazna deca sklonija dobijanju dijabetesa tipa 2, kao i visokog krvnog pritiska, kasnije u životu.

Nacionalna zdravstvena služba preporučuje trudnicama dnevni unos kofeina do 200mg, što je ekvivalent dve šolje instant kafe ili tri šolje čaja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs