Podsetnik za roditelje

8 najčešćih simptoma meningitisa: Evo šta da uradite ako ih prepoznate kod deteta!

Deca su najugroženija kada je ova bolest u pitanju

Vaše dete & vi
Autor:
8 najčešćih simptoma meningitisa: Evo šta da uradite ako ih prepoznate kod deteta!
Foto: Shutterstock

Meningitis je bolest povezana sa upalom zaštitnih opni koje se nalaze oko mozga i kičmene moždine. Etiologija ove bolesti se može razlikovati, ali su simptomi različitih tipova obično isti. Deca su najugroženija kada je ova bolest u pitanju. Zbog toga smo pripremili podsetnik za roditelje kako da prepoznaju meningitis i na koje simptome moraju naročito da obrate pažnju.

1. Iznenadna temperatura

Jedan od simptoma meningitisa jeste temperatura koja iznenada počinje. Dete počinje da se trese i žali se da mu je hladno. Temperatura bolesne osobe veoma brzo raste i teško se spušta. Ipak, kako je ovo simptom povezan sa mnogim drugim stanjima, treba obratiti pažnju na sve promene u stanju deteta.

2. Jaka glavobolja

Glavobolje uzrokovane meningitisom ne samo da su jake, nego su nepodnošljive. Takođe, pacijent može da oseća i bol u vratu, ali zbog razorne glavobolje na to neće ni obratiti pažnju. Otečene fontanele (mekano meso na glavi koje pulsira) mogu biti ozbiljan znak meningitisa kod novorođenih beba.

Rano otkrivanje autizma kod dece: Ovaj test od 2 minuta je precizan u 88% slučajeva!

foto: Shutterstock

3. Dupla slika

Osoba koja ima meningitis ne može da fokusira vid već vidi duple slike.

4. Bol u stomaku, mučnina i povraćanje

Osoba koja pati od meningitisa gubi želju za hranom. Ovo se dešava zbog konstantne mučnine praćene bolom u stomaku i povraćanjem.

5. Osetljivost na svetlo

Još jedan simptom meningitisa je strah od jarkog svetla. Svetlo pojačava mučninu i glavobolju koju dete oseća.

6. Ukočenost potiljačnih mišića

Dete koje pati od meningitisa prepoznaćete po karakterističnoj pozi: leži na strani sa zabačenom glavom i savijenim nogama. Napori da ispravi vrat su uzaludni.

Dečje ponašanje zbog kojeg treba da potražite pomoć: Opasni signali vide se već od treće godine!

foto: Shutterstock

7. Savijanje nogu

Čak i ako ste uspeli da savijete glavu deteta ka grudima, ono će refleksno savijati noge u kolenima. Ova pojava se naziva Brudžinski znak. Postoji i Kernigov znak kada bolesnik ne može da ispravi jednu nogu kada je ona podignuta do 90°.

8. Svrab kože koji ne prolazi

Svrab kože je često povezan sa meningitisom. Ovaj test će vam pomoći da razlikujete običan svrab od svraba povezanog sa meningitisom. Uzmite čistu čašu, stavite je na kožu koja svrbi i pritisnite kožu dok ne pobledi. Ako i osip izbledi sa okolnom kožom, osoba nema meningitis. Ako osip ne nestane, potražite medicinsku pomoć.

9. Šta da radite?

Meningitis je ozbiljna bolest, pa ako primetite neki od ovih simptoma, odmah pozovite hitnu pomoć. Bolesnoj osobi obezbedite mir, tišinu i mrak u sobi dok doktor ne stigne. Obavestite doktora o svim simptomima. Efikasno lečenje meningitisa moguće je samo u bolnici.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs