obavezno pročitajte

7 pravila Marije Montesori: Pokažite mu kako da bude najbolja osoba koja može biti!

Maria Montesori pripada šačici pedagoga koji su tokom 20. veka pomogli napretku načina na koji razmišljamo o odgoju dece. Ova italijanka je poznata po osmišljavanju kratkih, mudrih i lako pamtljivih pravila koja svakom roditelju mogu da pomognu da odgoji srećno dete

Vaše dete & vi
Autor:
7 pravila Marije Montesori: Pokažite mu kako da bude najbolja osoba koja može biti!
Foto: Shutterstock

Biti roditelj u današnjim vremenima "izloženosti" naše dece uticajima iz najbliže okoline je velika, ali i najvažniji zadatak. Misli Marije Montesori usmerene roditeljima i njihovom pristupu u odgoju dece pretpostavljaju da su sva deca za odgoj prema Montesori metodi, ali ne i svi roditelji.

Naime, roditelji koji ne poštuju detetov interes, oni koji sve za svoju decu unapred isplaniraju, a neki i odrade, koji ne dopuštaju da se dete samo uz njihovu pomoć razvije, ti roditelji poništavaju osnovna načela Montesori pedagogije i nisu za put koji sledi Montesori metoda, ističe Narcisa Businski, direktrorka Osnovne Montesori škole "Barunice Dedee Vranyczany."

Pročitajte 7 pravila odgoja Marije Montesori koja će vam pomoći da budete što bolji roditelj:

1. Deca uče iz onoga što ih okružuje Okolina u kojoj dete odrasta u prve tri godine života presudne su za njegov celokupni razvoj. Dete "upija" neselektovane podražaje iz okoline i uči o svemu što ga okružuje. Zato roditelj treba da se potrude da detetu omoguće slobodno izražavanje osnovnih psihičkih potreba za kretanjem, redom, jezikom i ljubavi, obašnjava Narcisa. 2. Ako je dete često kritikovano, ono se tako uči da da osuđuje druge. Ako dete često dobija pohvale, ono zapravo uči kako da precenjuje druge Pristup nagrađivanju i pohvalama Marija Montesori sistema u domenu detetovog rada i bavljenja nečim i njegovim uspešnim završetkom. Samo detetovo zadovoljstvo obavljenim je nagrada za to dete i nisu mu potrebne dodatne pohvale, kaže direktorka škole. 3. Poštujte dete i kada pogreši. Na taj način greške će brže ispraviti Poštovanje koje svi koji smo uključeni u detetov odgoj izražavamo prema njemu osnova je odnosa koji će rezultirati stavom prema okolini u budućnosti. Važna je detetova sloboda izbora da se u trenutku koje samo odabere bavi nečim, iz toga proizlazi visoka učinkovitost procesa učenja, bez obzira na kom nivou. I greška je deo učenja, dete treba da pokuša da samo otkloni prepreku i pravilno reši zadatak, savetuje direktorka.

4. Ako dete živi u prijateljskoj atmosferi i oseća da je drugima potrebno, naučiće kako da pronađe ljubav

Ako dete živi u prijateljskoj atmosferi u kojoj je stalno izazvano, u kojoj se uvažava njegovo pravo na izbor, na njegove interese, neće biti frustrirano, osećaće se ispunjeno i njegovo samopouzdanje će biti visoko.

5. Ako se detetu daje podrška, biće samouvereno

Pomozite detetu da savlada stvari rano u životu. To možete da postignete ako se pobrinete da je svet kojim je dete okruženo ispunjeno privrženošću, mirom i ljubavlju.

Podsticati dete, važno je kao i posmatranje spontane radoznalosti i istraživačkog ponašanja. Ljudske sklonosti su kao prirodne pretpostavke za odgoj svakog deteta, zato Marija Montesori uvodi pojam razdoblja posebne osetljivosti. To je za roditelja važan pokazatelj kako da svoje dete konfrontira sa što više podražaja.

To su razdoblja u kojima je kod deteta izražena sklonost samo za određene vrste podražaja na koje dete spontano reaguje (učenje neke veštine, npr. pisanje). Zato treba postamtrati dete i na vreme prepoznati i reagovati na to, jer ta su razdoblja vremenski ograničena. Samo tada dete s lakoćom, bez umora i s veseljem savladava određene veštine, objašnjava direktorka.

6. Budite uvek spremni da pomognete detetu kada mu treba pomoć i stojite sa strane kada je dete pronašlo sve što mu je potrebno

Kada vam dete pristupi, uvek poslušajte njegovo pitanje ili molbu pa mu odgovorite.

Detetu treba pomoći, a ne odraditi nešto umesto njega:'Pomozi mi da to uradim sam.' To u svakom slučaju iziskuje mnogo više vremena, truda i strpljenja svakog roditelja, ali rezultati su trajniji i dete je srećno jer je samo savladalo poteškoću, savetuje direktorka. 7. Pred detetom se uvek ponašajte lepo. Pokažite mu kako da bude najbolja osoba koja može biti

Najvažnije je biti dobar primer svom detetu, način na koji se ophodimo međusobno, prema svojoj okolini i prema samom detetu osnova je njegovog budućeg ponašanja.

Marija Montesori kaže da je odraslog čoveka teško promeniti, zato treba da počnemo s detetom, zaključuje Narcisa Buzicki, direktorka Osnovne Montesori škole "Barunice Dedee Vranyczany".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs