Poražavajuća statistika

Vaše dete i internet

Uprkos tome što zvanično mlađima od 13 godina nije dozvoljen pristup društvenim mrežama, 85% dece od 10 do 12 godina imaju naloge. Na roditeljima je da urade sve što je u njihovoj moće da sačuvaju dete.
Vaše dete & vi
08:32h

Politika Facebook-a, najpopularnije društvene mreže je jasna: ukoliko dete ispod 13 godina ima nalog, na roditelju ili staratelju je da taj nalog  obriše. Ipak, preko 7 miliona dece imaju naloge, što zbog roditeljskog neznanja, što pod izgovorom da sva druga deca uveliko koriste Facebook, Twitter ili neku sličnu društvenu mrežu.

 

Koje su opasnosti naloga na društvenoj mreži? Prvi se tiče odnosa druge dece prema vašem detetu, a drugi, daleko veći i masovniji je problem pedofilije. Dete od 8 ili 9 godina ne ume da podesi privatnost ili proceni da li je fotografija ili video klip adekvatan ili ne. Iako znaju da obrišu istoriju, kako ih roditelji ne bi uhvatili, njima je lako izmanipulisati, te i vaše dete može lako postati plen on-line predatora.

 

Dete gubi potrebu za odnosom lice u lice i time postaje udaljenije od ličnog kontakta. Same mreže nude reklame koje nisu namenjene za mlađe od 13 godina, a već pomenuto maltretiranje preko interneta je do sada prijavilo 17% dece. Među mlađim tinejdžerima je sve više slučajeva samoubistava upravo zbog pretnji i ismevanja koje su se našle na društvenim mrežama.

 

Šta roditelji mogu da urade? Postoje načini da se zabrani pristup određenim sajtovima, tačnije da se njima pristupa isključivo putem šifre. Ali, nije samo kućni kompjuter problem, u eri laptopova i smart telefona. Preturati detetu po telefonu može narušiti poverenje, te pre nego što telefon dospe u dečije ruke, potrudite se da postavite zabrane na određene sajtove. Ukoliko naiđete na dalje probleme, najbolje je da se posavetujete sa drugim roditeljima i psiholozima jer je neophodno da dete zna zašto ne sme da koristi određene internet adrese.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...