Poseban odnos

Mame, rađajte deci sestre: Evo kako tetke utiču na život deteta!

Tetke mogu biti najveći obožavaoci svojih sestrića/sestričina i bratanaca/bratanica, a to deci daje jedan poseban osećaj pripadnosti

Vaše dete & vi 28.01.2018. - 21:03h Autor: Lepota&Zdravlje
Foto: Profimedia

Osim što su bliska porodica, tetke imaju važan uticaj na dete, potpuno drugačiji od onog koji imaju roditelji, a ipak značajan. One sa mališanima svojih braće ili sestara mogu razviti prisan i poseban odnos.

Tetka je “kul” odrasla osoba

S obzirom na to da nema odgovornost roditelja, u ovom odnosu tetka može jednostavno da pokaže svoju dečiju stranu. Sećanja na tetku uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre. Tetka sme da pusti mašti na volju i da bude pravi zabavljač.

Ona je pouzdan savetnik

Deca neretko sa tetkama mogu da razgovaraju o temama o kojima im je neprijatno da govore sa roditeljima. Ona daje odlične savete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima. Tetka može biti prava riznica saveta.

Tu je kada ostali nemaju vremena

Ona će naći vreme da sašije haljinu za lutku, odvede dete na predstavu ili koncert, ili se jednostavno poigra sa nećakom. Tetka može biti značajan deo životnog iskustva deteta. Ona je tu baš kada je potrebna: pre polaska u školu, na rođendanu, na sportskim takmičenjima, na maturi, na venčanju… Deca se mogu osećati izuzetno posebno u prisustvu tetke.

 

Kao druga mama: 10 znakova da ste tetka koju deca obožavaju!

foto: Profimedia

Tetka je uzor

U ovo moderno doba, više nego ikada, deca su pod uticajem medija i prijatelja koji nisu baš uvek pozitivan uzor. Tetka može biti alternativni primer porodice, karijere, odnosa, hobija ili vrednosti.

Ona je porodica

S obzirom na to da je tetka odrasla sa ocem ili majkom deteta, ona može najbolje da razume dečje frustracije i probleme i njihove tačke gledišta. Kod sukoba sa roditeljima, a naročito u periodu adolescencije, tetka može biti od velike koristi. Deca će se poveriti tetki ako ne mogu svojim roditeljima, a ona u porodičnim nesuglasicama može biti savršen posrednik.

Tetka može da zameni roditelje

Naravno, ne bukvalno, ali kada su, na primer, mama i tata zauzeti, ili su na putu, tetke mogu mnogo da pomognu pružajući pažnju i ljubav. Pored toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, tetka može da pripremi obrok ili da pomogne oko domaćeg zadatka. Posle roditelja, tetka može da postane najbliža osoba detetu.

Ona je tu da ohrabri

Tetka će podržati dete i biti najstrastveniji navijač, ma o čemu da je reč: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesovanju deteta. Ako se dete suoči sa neodobravanjem, tetka može uvek da pronađe način da pruži ohrabrenje. Tetke mogu biti najveći obožavaoci svojih sestrića/sestričina i bratanaca/bratanica, a to deci daje jedan poseban osećaj pripadnosti.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...