utiču na raspoloženje

Najčešće greške u uređenju doma: Zbog njih prostorije izgledaju neukusno!

Kada jure za trendovima, mnogi se često izgube u tome, pa prekrše čak i ona osnovna pravila u dizajnu

Enterijer
Autor:
Najčešće greške u uređenju doma: Zbog njih prostorije izgledaju neukusno!
Foto: Profimedia

Odabir boja za enterijer jedan je od najbitnijih koraka u sređivanju doma. Boje i te kako utiču na celokupnu atmosferu doma, pa i na raspoloženje ukućana.

U nastavku slede neke od najčešćih grešaka koje mnogi prave kada biraju boje za enterijer.

Previše belo

Kada je soba kompletno bela (beli zidovi, pod, tepisi, nameštaj, stolarija), deluje vrlo monotono i dosadno. Zašto ne biste ubacili nekoliko zanimljivih detalja upečatljivih boja? Recimo, jastučiće u bojama, drugačiji tepih, slike i slično. Bela se odlično slaže sa svakom bojom, i tu njenu prednost treba znati iskoristiti!

Bespotrebno zoniranje bojama

Kada su u pitanju stanovi otvorenog tipa, ljudi često greše kod zoniranja prostora bojama. To znači podelu zidova po zonama uz pomoć različitih boja. Međutim, često se dešava da stanu zapravo i nije neophodna takva podela.

Isecite limun i stavite ga u spavaću sobu: Evo kako će delovati na vas!

foto: Profimedia

Jurenje za trendovima

Kada jure za trendovima, mnogi se često izgube u tome, pa prekrše čak i ona osnovna pravila u dizajnu. Na primer, nedostatak kontrasta u sobi bež boje, stvara se utisak življenja u kutiji, upravo zbog jednoličnosti i monotonije.

Osvetljenje

Uvek treba imati na umu da boje u stanu drugačije izgledaju na prirodnoj dnevnoj svetlosti, a drugačije noću, pod veštačkim osvetljenjem. O tome naročito treba voditi računa kod odabira tamnijih boja za stan - potrebno je dosta lampi i sijalica.

Feng šui pravila: Unesite dobru energiju i blagostanje u vaš život uz ove savete!

foto: Profimedia

Boja poda i plafona na kraju

Boju i materijal poda istovremeno birajte sa ostatkom boja u stanu. Tepisi i pod i te kako utiču na celokupnu impresiju, a isto važi i za plafone.

Pogrešno kombinovanje boja

Kod kombinovanja boja, jednoj uvek treba da date prioritet. Ona nek vam bude u fokusu. Dakle, ne mogu sve boje biti podjednako zastupljene. Glavna boja treba da zauzima najmanje 60 odsto ukupnog prostora.

Prava, zrela žena ovako uređuje dom: Za ovih 8 stvari više nema mesta!

foto: Profimedia

Igranje sa kontrastom

Igranje sa kontrastima nije nimalo lako - skoro uvek ste na granici između dobrog stila i lošeg ukusa. Uvek postoji rizik da spojite boje koje loše idu jedna s drugom.

Monohromatski stil

Soba mnogo bolje izgleda kada nije u potpunosti jednobojna. Svojoj omiljenoj boji svakako dajte prioritet, ali razbijte jednolikost detaljima u drugim bojama.

Previše živopisnih boja

Previše živopisnih boja na jednom mestu ima pogrešan efekat, i može da iritira oko. Budite umereni, neka vam to bude zlatno pravilo kod uređenja doma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs