Roditeljstvo

Pedagoški savet Vladike Nikolaja: Svaka majka mora da nauči dete ove tri stvari!

Ne skrivaj od sina, da i zlo ima u ovome svetu svoj visok i temeljit presto
Vaše dete & vi
01:14h Autor:
Pedagoški savet Vladike Nikolaja: Svaka majka mora da nauči dete ove tri stvari!
Foto: Wikipedia

Ovako glase pedagoški saveti Svetog Nikolaja Srpskog majkama:

“Od majke zavisi najviše. Imaj uvek na umu ovo troje.

Prvo: ostavi svoje dete bez ručka. Tvoje dete treba da sazna, šta znači biti gladan i treba da bude sposobno, da ovda-onda u životu svome da svoj ručak gladnima.

Drugo: Ne dozvoli svome detetu nikad, da govori zlo o drugim ljudima pre nego što je priznalo i pokajalo svoje zlo. Svet može popravljati samo onaj, ko je u stanju sebe popraviti.

I treće: ne uči svoje dete sebičnosti. Naučiti dete sebičnosti znači ponoviti nauk, koji mu je priroda dala već u začeću njegovom. Ma koliko ga ti, majko, učila nesebičnosti, nikad nećeš potpuno pobediti prirodu. Zato ne prestaj svako jutro savetovati sina: podaj sine, od svega što imaš dosta jedan deo tvojim drugovima, koji nemaju ništa. Ne prestaj svako veče tražiti računa od sina o njegovim dobrim delima od toga dana.

Budi sveštenik svome sinu, – sveštenička je dužnost da revoltira ljude protiv zla – i tvoj dom biće hram. Ne skrivaj od sina, da i zlo ima u ovome svetu svoj visok i temeljit presto, kome se milioni ljudi dano-noćno klanjaju. No utvrdi ga u veri, da on ne spada u te milione, koji se zlu klanjaju, do da je predodređen za vojnika dobra”.

Alfa Omega Klub

Vladika Nikolaj Velimirović: Ovo su tri najveće vrednosti srpskog naroda!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs