Vaspitanje

Prava majka nikad neće uraditi ovo za svoje dete: Zbog svog i njegovog zdravlja!

Deci ne treba kul mama, deci treba ozbiljna i odgovorna mama
Vaše dete & vi 26.04.2017. - 14:02h Autor: index.hr
Foto: Thinkstock

Dobro proverite koje su to stvari – jer neke od njih sigurni radite baš za svoje dete, “a to nije ni ljubav ni briga to je vaša vlastita nedoslednost kojom deci šaljete pogrešnu poruku”, upozorila je mama koja je nakon dužeg razmatranja sastavila ovaj popis.

 

I drži ga se isključivo zbog dobrobiti svoje dece, a i svoje takođe. Jer, kako kaže, na roditeljima je težak zadatak da naprave najbolje u interesu svoje dece, a to često zahteva čvrstu ruku i odlučno “ne”. Nešto što mnogim roditeljima zapravo ne polazi za rukom jer uvek i stalno žele da urade baš to “više” za svoje dete.

 

Na roditeljima je da ih sada ovakve male postave na dobre noge – ne da sada imaju sve što počele već da jednog dana budu toliko sposobni da se sami pobrinu da ispune svoje želje. Zato posao roditelja nije i ne sme biti ispunjavanje njihovih želja, a iako to možda zvuči grubo – to je realnost koju ipak moramo znati. I baš zato neke generalne (danas prilično svakodnevne) stvari nikada nemojte raditi za svoju decu.

 

1. Kuvati dva jela jer dete nešto ne voli

 

Neće ni zavoleti ako ne proba.

 

2. Popustiti jer cvile

 

Previše često deca namerno kmeze se i cvile samo da nešto dobiju. Popustite prvi put i sledeći put će cvileti još glasnije – jer sada tačno znaju da taj trik pali.

 

Kako naučiti dete da poštuje roditelja: Jednostavan savet dr Komarovskog!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

3. Raditi domaći zadatak umesto njih

 

Možda bi bilo brže da se roditelji češće zadube u dečiji domaći, ali kakve koristi od toga? Gde je tu njihovo znanje i njihova sposobnost? Uostalom, domaći zadatak je i smišljen da ga deca sama kod kuće prođu. To je deo njihovog školovanja.

 

4. Zameniti polomljene igračke novim

 

Dok su trajale – trajale su. Kako će naučiti da cene stvari ako im stalno kupujete nove?

 

5. Kupiti im sve što imaju i drugi

 

Na zanovetanje dece koja žele da imaju sve isto i novo što ima i njihov drugar/drugarica jedinu lekciju koju im možete dati je ova: Ja nisam mama tvoje drugarice. To je rečenica koja je verovatno i vas kao male živcirala, ali u njoj ima toliko istine pa je se i držite. Jednom kada počnu da zarađuju shvatiće i sami da je jednostavno nemoguće imati baš sve što požele, a do tada će vama uštedeti gomile novca i živaca.

 

6. Neću im dozvoliti da traće toliko vremena pred ekranima

 

Deca uzmu koliko im date i još malo više. To je poznato dečje pravilo, zbog čega vi kao roditelj morate znati kako da dozirate. Posebno kada je reč o vremenu koje će potrošiti na video igrice.

 

Srpski dečji psihijatar: Kada deci dajemo šakom i kapom, uvek pazite na ove 4 stvari!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

7. Nemojte tragati za svim što su izgubili

 

Deca gube stvari – non stop, ali dete će biti u stanju i da istu tu stvar pronađe samo onda kada shvate da to nećete vi učiniti umesto njih.

 

8. Čistiti njihove sobe i njihov krš

 

Moje je ime mama, ne spremačica. Moja je uloga da ih naučim da pospreme za sobom, a ne da ja to radim umesto njih.

 

9. Neću ih voziti u školu

 

Osim ako baš jako kasne, mojom krivicom. Za sve ostalo imaju noge, neka se samostalno kreću i što pre počnu samostalno da obavljaju svoje zadatke.

 

10. Neću im kupovati markiranu odeću

 

Deca bi trebalo bezbrižno da se igraju i prljaju, a ne stalno da paze na svoju skupu odeću.

 

11. Voditi njihove bitke

 

Deca jednostavno moraju da nauče da se izbore za sebe, posvađaju se ako treba. Roditelj mora da bude tu kao oslonac, ali ne i kao advokat. Deca moraju da nauče da se bore sama za sebe jer je to veština koja će im trebati onda kada mama i tata više ne budu uz njih.

 

Dr Zoran Milivojević: Razmažen roditelj stvara razmaženo dete!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

12. Donositi im i odnositi ono što su zaboravili

 

Deca vrlo dobro znaju da u društvu svojih roditelja ne moraju baš mnogo da misle svojom glavom. To se inače zove odgovornost, koju neće steći ako ćete vi misliti umesto njih. Pustite ih neka zaborave, neka odu u školu pa i bez torbe ako treba, sledeći će put malo više razmisliti.

 

13. Voditi ih za ruku čak i na intervju za posao

 

Njihov posao, njihov projekat, njihova škola, njihovo odrastanje. I sve to moraju proći uz našu pomoć, ali ne i našu ruku.

 

14. Davati im onoliko novca koliko traže

 

Mame i tate nisu bankomati, a njihova deca zaista nisu jedini “trošak”. Naučite da kažete “ne” kako bi oni što pre spoznali vrednost novca.

 

15. Kupiti im auto čim polože vozački

 

Znate, bogataši greše, čak i više od “normalnih” roditelja – jer misle da će novcem kupiti baš sve što detetu treba. Položili su vozački sa 18? Bravo za njih! Treba im novi auto? Pa baš i ne!

 

16. Pustiti ih na praznike same iako vam se čini da su za to još premladi

 

Ako vam se čini da su premladi, a inače niste popustljive ruke – slobodno im recite da će na letovanje sami tek za koju godinu. Šta su ono rekli – to nije fer jer moj drug/drugarica može?! – odgovor leži pod brojem 5.

 

17. Neme spavanja kod prijatelja usred radne nedelje

 

Radni dani su rezervisani za školu, učenje i odmor, a vikend za ovakva druženja.

 

18. Izlasci do jutra – ne, nipošto

 

Iako deca izlaze sve mlađa, a izlaze sve kasnije, ostanak napolju, bez nadzora, celu noć – to stvarno nije dobra lekcija. Možda će vas vaše dete i njihovi prijatelji, ako im to dozvolite, smatrati baš kul mamom, ali setite se – deci ne trebaju kul mame – njima trebaju roditelji čvrste ruke.

 

Ono što te selo naučilo, neće ni škola ni grad: Ovako smo odrastali u prirodi!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...