Dokazano

Nema jačeg leka od majčinog dodira: Tvrde i lekari!

Kao babica, znam koliko je važno za mame i bebe, da provedu tih nekoliko posebnih sati nakon rođenja zajedno. To vreme je od životne važnosti za zdravlje i razvoj bebe, navela je Birti Harliv Lem
Vaše dete & vi
22:28h Autor:
Nema jačeg leka od majčinog dodira: Tvrde i lekari!
Foto: Thinkstock

Britanski Zavod za zdravstvo preporučio je da se bebe koje nisu teže bolesne i na aparatima, puste na negu majkama.

"Hiljade bolesne novorođenčadi trebalo bi poslati kući sa svojim majkama, umesto zadržavanja na odeljenjima intenzivne nege," stoji u izveštaju britanskog Zavoda za zdravstvo (National Health Service).

Kontakt koža na kožu s majkom, od životne je važnosti u prvih nekoliko sati od rođenja, jer pomaže da se regulišu bebino disanje, otkucaji srca i temperatura. Takođe, omogućuje zbližavanje majke i deteta i pomaže kasnijem razvoju, kao i podsticanju dojenja.

Majka umrla na porođaju, beba plakala sve jače: Čudo koje će lekari zauvek pamtiti! (VIDEO)

Izveštaj britanskog Zavoda za zdravstvo poziva lekare da dopuste majkama da ostanu s novorođenčadima, gde god je to moguće, bilo kod kuće ili u bolnici. Ovaj izveštaj cilja na hiljade novorođenčadi koja su rođena između 37. i 40. nedelje, sa žuticom, niskim nivoom šećera u krvi ili problemima s disanjem.

Oko 90.000 beba u Velikoj Britaniji primljeno je na odeljenja intenzivne nege svake godine, a brojevi su porasli za 24 posto od 2011. godine. Kontakt koža na kožu podrazumijeva blizinu majke i bebe, a majčina blizina utiče na svaki element zdravlja bebe, uključujući rad srca, regulaciju bebinog disanja, apetit, otpuštanje hormona, ali i intenzitet aktivnosti.

Preporučuje se da, deci koja nisu ozbiljno bolesna, bude dopušteno da odu kući sa svojim majkama i vrate se na potrebne testove i tretmane. Takođe, bebe s težim komplikacijama trebalo bi da budu na odeljenjima sa svojim majkama, dokle god se leče.

Dr. Majk Darkin, direktor britanskog Zavoda za zdravstvo, za Dejl mejl je rekao: “Ovde se radi o postizanju prave ravnoteže, kako bi deca kojima je potrebna pomoć stručnjaka, što pre bila lečena i puštena kući, i kako bi to razdoblje provela sa svojim majkama.”

Babica Birti Harliv-Lem, nadovezala se: “Kao babica, znam koliko je važno za mame i bebe, da provedu tih nekoliko posebnih sati nakon rođenja zajedno. To vreme je od životne važnosti za zdravlje i razvoj bebe.”

Ove žene češće rađaju dečake: Kako pol bebe možete znati i pre trudnoće!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs