Korisni saveti

Izvodite decu na sankanje što češće, evo zašto!

Zatvoreni prostori, a posebno igraonice, pogodni su za razvoj virusa, koji se brzo šire sa jednog na drugo dete
Vaše dete & vi 02.02.2017. - 12:30h Autor: mojpedijatar.co.rs
Foto: Thinkstock

Tokom zimskih meseci i hladnih dana mnogi roditelji se plaše da svoju decu izvedu napolje zbog prehlada i razboljevanja. Parkovi i igrališta su se ispraznili, a deca se više igraju kod kuće i u igraonicama gde ih vrebaju virusi u zatvorenom prostoru.

 

Evo nekoliko saveta za boravak dece napolju u toku zimskih meseci:

 

Bebe do prve godine mogu i treba da borave napolju svakoga dana najmanje pola sata osim u slučaju kada je temperatura vazduha ispod -10, kada duva jak vetar, kada je magla, snežna mećava i kada je jako vlažno. U svim ostalim situacijama se preporučuje boravak dece do prve godine u trajanju do pola sata, a za stariju decu duže. Ako je mnogo hladno, starija deca mogu da borave u nekoliko navrata u toku dana po pola sata.

 

Boravak na svežem vazduhu pomaže za jačanje imuniteta i čisti disajne puteve.

 

Boravak na dnevnoj svetlosti poboljšava očni fokus i odmara oči.

 

Za psihološki razvoj je važno da dete ima kontakt sa prirodom, da skuplja lišće i jesenje plodove, da se grudva i sanka.

 

Pulmolog iz Tiršove savetuje roditelje: Ovako ćete izgraditi jak imunitet deci bez lekova!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Što je napolju hladnije, to je u vazduhu manje uzročnika bolesti. Nemojte misliti da ćete zaštititi bebu od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i pretopljenom prostoru. Što češće je budete izvodili, biće zdravija.

 

Starija deca sve više vremena provode kod kuće, igrajući igrice i gledajući televizor. Ove promene dovele su do ozbiljnog pogoršanja zdravlja dece, sve je više dece koja imaju problem sa gojaznošću, povećanim šećerom ili visokim pritiskom. Roditelji puno rade i plaše se da svoju decu puste napolje samu. Još je gora situacija zimi kada je i roditeljima hladno, pa ni ne vode decu napolje.

 

U britanskom časopisu The Gardian postoji tekst u kome piše da današnja deca provode manje vremena napolju nego zatvorenici. Najnovija istraživanja pokazuju da svako deseto dete iz Britanije, u toku protekle godine nije bilo u parku, šumi, na plaži nijednom, a preko 75 odsto dece provede napolju manje od jednog sata dnevno, a zimi se ovo vreme spusti na neverovatnih 10 minuta dnevno koje se svede na odvođenje u školu ili vrtić.

 

Kako obući dete zimi?

 

Ako je napolju sneg i jako hladno, dobro je da dete ima skafander i nepromočive cipele ili čizme. Za malu decu su potrebi i šal, kapa i rukavice, a ako se dete pokvasi treba ga presvući. Osnovno pravilo oblačenja bebe prilikom izvođenje u zimskim mesecima glasi: obucite dete onako kako ste i sami obučeni, a bebi treba jedan sloj odeće više. Detetu ne treba stavljati ništa preko lica, dobro je da slobodno diše i čisti svoje disajne puteve na svežem vazduhu. Vazduh pod šalom se kondenzuje, pa ako je predeo oko bebinih usta i nosa vlažan, lakše se razvijaju mikroorganizami. Bitno je da se mala deca ne pretopljavaju jer bebe kada se rode još uvek nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju.

 

Evo kako šetnja po hladnom vazduhu utiče na naše telo: Potpuni preporod!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za bebe koje su još u kolicima dobra opcija je topli zimski muf i ćebence za pokrivanje, pa se beba tokom šetnje može raskomotiti. Ako bebi nosić procuri dok ste napolju nemojte se brinuti, kad uđete u toplo trebalo bi da prestane. Kožu lica i ruku koje su izložene hladnom vazduhu zaštitite kremom koja je prilagođena za zimske mesece kako koža ne bi ispucala od hladnoće i vetra.

 

Deca vole sneg i uživaju u igrama na snegu. Veoma su spretni za sportove klizanja i skijanja kada nauče ove sportove od malih nogu jer nemaju strah. Već oko četvrte godine mogu da klizaju i skijaju ukoliko pokažu interesovanje. Kada započnu da klizaju potrebno je da često klizaju kako bi savladali ovaj sport. Deca nemaju strah i osećaju se važno što nauče neku novu aktivnost. Na sankanje i grudvanje mogu čim nauče da stoje/sede. U početku potrebno je da ih neko drži na sankama, a kasnije kako rastu mogu i sama. Nije strašno ako dete u toku igre bude pogodjeno u lice snegom, neće se od toga prehladiti, ali svakako deci treba skrenuti pažnju da izbegavaju gađanje u lice da ne bi promrzli otkriveni delovi tela.

 

Pustite svoju decu da se igraju na zimi i na snegu. Prednosti vezane za zdravlje dece koje borave na zimi su dugoročne. Zatvoreni prostori, a posebno igraonice pogodni su za razvoj virusa, koji se brzo šire sa jednog na drugo dete.

 

Kao što kaže pesmica: Zima zima e pa šta je…..nek mi nosić pocrveni…eto to je to je sve.

 

Dr Milena Nikolić, pedijatar

 

(Izvor: mojpedijatar.co.rs)

 

Dadilje otkrile jezive stvari koje su im deca govorila: Gospodar želi da te vidi u paklu!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...