Morate da znate

Saveti pedijatra: Kako se čisti zapušen nos kod beba? (VIDEO)

Nosić je važno čistiti pre obroka da ne bi došlo do regurgitacije i vraćanja hrane
Vaše dete & vi
19:42h Autor:
Saveti pedijatra: Kako se čisti zapušen nos kod beba? (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Beba sa zapušenim nosićem je često uznemirena, plačljiva, loše spava i teško diše. Kako bi joj pomogli, a i sprečili moguće komplikacije, roditelji bi trebalo da bebi redovno čiste nos.

Zbog čega se mojoj bebi zapušio nos?Najčešći uzročnik zapušenog nosa kod beba su različite virusne infekcije, odnosno, podtipovi virusa. Sluznica nosa je prijemčiva za njih, oni se tu lako nastane i vrlo brzo razmnožavaju. Otežavajući faktor je svakako oskudan bebin imunitet, naročito ako beba delimično ili uopšte ne sisa (jedini imunitet koji beba dobija je iz maminog mleka).

Kakve posledice mogu biti?Bebe sa zapušenim nosićima su često uznemirene i plačljive, loše spavaju i teško dišu. Zbog toga je toaleta nosa veoma važna jer problem sa nosićem, sa dužim ili kraćim pauzama, može prilično dugo da traje. Takođe, zapušen nos može biti uzrok mnogih komplikacija koje vrlo lako nastanu slivanjem bistrog sekreta u Eustahijevu tubu (upala srednjeg uva). Tu se vrlo brzo stvaraju uslovi za nastanak bakterijske infekcije, a samim tim i pojavu povišene temperature. Na bubnoj opni se nalazi veliki broj nervnih završetaka koji su odgovorni za bol i dodatnu uznemirenost deteta.

Kako da pomognem bebi?Bebin nos se čisti fiziološkim rastvorom, uz pomoć ampulica ili šprica. Prilikom stavljanja kapi, bebinu glavicu je potrebno okrenuti u stranu, kako ne bi došlo do aspiracije i odlaska tečnosti u dušnik, a vilicu lako podignitu. Kapi lagano sipati u jednu, a zatim u drugu nosnicu. Količna rastvora do 1 ml je dovoljna za jednu nozdrvu. Ukoliko ima previše sekreta, on se može prvo odstraniti uz pomoć pumpice ili pumpice sa sisaljkom, a zatim upotrebiti fiziološkim rastvorom. Takođe, nosić je važno čistiti pre obroka da ne bi došlo do regurgitacije i vraćanja hrane- znači nikako posle obroka. Predlaže se i dovoljna vlažnost prostorije u kojoj boravi beba.

Koji proizvodi su bezbedni za bebu?Jedan od najkomfornijih načina za čišćenje nosa kod odojčadi jeste upotreba Nisita® spreja.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Karakteristike Nisita proizvoda:

- Nemački proizvod, u Srbiji registrovan već 10 godina

- Ne sadrži konzervans

- Jedini na tržištu ima blago baznu pH vrednost

- Jedini na tržištu postoji i u obliku masti

- Može se koristiti od perioda odojčeta. Mogu ga koristiti i trudnice i dojilje!

- Po otvaranju se može koristiti 6 nedelja

Nisita® predstavlja izotoničan rastvor dve soli. Sadrži soli natrijum hlorida i natrijum hidrogenkarbonata. Joni natrijuma i hlora neophodni su za normalnu funkciju ćelija, koje lučenjem sluzi uspostavljaju prirodni mehanizam vlaženja sluznice i čišćenja vazduha. S druge strane, natrijum hidrogenkarbonat održava alkalnu pH vrednost na sluznici nosa, što omogućava optimalnu aktivnost cilijarnog sistema, odgovornog za odstranjivanje nečistoća sa sluznice nosa.

Nisita® sprej se koristi u sledećim situacijama:

- Namenjen je čišćenju i vlaženju sluznice nosa (grejanje, suv vazduh)

- Za olakšavanje poteškoća kod začepljenog nosa

- Za regeneraciju sluznice

- Za zaštitu sluznice nosa od isušivanja

- Za omekšavanje krusti u nosu

Nekada je postupak čišćenja nosića roditeljima komplikovan, posebno ako je beba uznemirena i plače, pa lako odustaju. Ipak, u interesu je deteta održavati pravilnu toaletu nosa kako bi ono lepo nastavilo da se hrani i kako bi se sprečile sve moguće komplikacije.

Kako se bebama čisti nos, objašnjava pedijatar dr Biljana Kostić:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs