Morate da znate

Agent FBI otkriva: Kako da zaštitite dete od pedofila i otmičara!

Ključ uspeha je u komunikaciji. Važno je razgovarati otvoreno sa decom o svim temama koje se tiču bezbednosti, pa čak i eventualnoj otmici
Vaše dete & vi 14.08.2016. - 13:42h Autor: Yumama.com
Foto: Profimedia

Realnost današnjice su i potencijalne opasnosti koje okružuju vaše dete, bilo da je to na putu do škole, u dvorištu ili u parku, piše Yumama.

 

Klint Van Zant, bivši agent FBI, predlaže 10 strategija za vas i vaše dete, kako da izbegnete opasnost, ali i kako da se ponašate ukoliko do neželjenih situacija dođe.

 

10 saveta za decu

 

1. Ne ulazi u nečiji automobil ukoliko ti to roditelj nije lično rekao. Takođe, ne prilazi osobama koje te prate automobilom ili pešaka.

 

2. Ne verujte odraslim osobama koje od vas traže pomoć, na primer traže izgubljenog psa ili neku ulicu.

 

3. Brzo se skloni od osobe koja te primorava da pođeš sa njom. Slobodno viči: "Ova osoba nije moj otac (ili majka)."

 

8 najmoćnijih poruka za vaše dete: Kažite im ovo i ne brinite!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Izbegavaj da negde ideš sam. Ukoliko želiš da izađeš iz dvorišta ili sa igrališta, obavezno pitaj roditelje za dozvolu, naročito ako ideš kod nekoga.

 

5. Nikada nemoj da stopiraš! Ukoliko ti roditelji ne dozvole, nemoj se voziti sa drugim ljudima.

 

6. Odrasli ne bi trebalo da ti pričaju svoje tajne. Ukoliko se to desi, reci roditeljima ili nastavniku. Takođe, ne dozvoli da te iko fotografiše.

 

7. Ne bi trebalo niko da ti dodiruje telo na mestima koje pokriva kupaći kostim, ali ni ti da dodiruješ druge. Tvoje telo je nešto posebno i intimno.

 

8. Imaš pravo da kažeš Ne odraslima, pa čak i rođacima i prijateljima, ukoliko pokušaju da te nateraju da uradiš nešto protiv tvoje volje.

 

9. Dogovori se sa roditeljima na koji način će vam poručivati da li je bezbedno da pođeš sa nekom osobom.

 

Monah Serafim za Stil o deci, vaspitanju i novcu: Ne trčite za parama, zapamtite ove reči!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

10. Vežbaj poseban uzvik, koji je glasan i dugo traje. Tako osobi koja pokušava da te povredi poručuješ "Znam šta pokušavaš da uradiš! Nisam laka žrtva!", a osobama u blizini da si u opasnosti. Kada vičeš, udišeš duboko, dobijaš kiseonik i dodatnu hrabrost i snagu da se pokreneš i pobegneš.

 

10 saveta za roditelje

 

1. Ključ uspeha je u komunikaciji. Važno je razgovarati otvoreno sa decom o svim temama koje se tiču bezbednosti, pa čak i eventualnoj otmici.

 

2. Znanje je moć. Razgovarajte sa decom o potencijalnim napadačima, naučite ih da oni izgledaju kao svi normalni ljudi i da će na razne načine pokušati da namame dete. Obavezno kontrolišite profile vaše dece na društvenim mrežama.

 

3. Naučite osnovne metode koje napadači koriste da namame dete: traže izgubljenog ljubimca, pitaju za ulicu, nude slatkiše ili novac deci kako bi ušli u njihov auto, prete da će povrediti nekog člana porodice ukoliko dete ne pođe sa njima...

 

4. Nemojte označavati odeću, rančeve ili druge lične predmete imenom deteta. Napadač može tu informaciju iskoristiti kako bi zadobio poverenje deteta.

 

Alisa Milano ima dvoje dece i 5 super saveta za sve mame sveta!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5. Dogovorite se sa detetom šta da radi ukoliko se slučajno odvoji od vas i izgubi u tržnom centru, supermarketu ili nekom drugom javnom mestu. Savetujte ga da potraži pomoć od neke majke sa decom ili neke druge žene. Mogu da potraže pult za informacije ili policajca.

 

6. Neka vaše dete zna svoje ime i prezime, adresu, i vaš broj telefona. Trebalo bi da znaju i brojeve za hitne slučajeve.

 

7. Trebalo bi uvek da znate gde su vam deca, kao i adrese i brojeve telefona njihovih drugara.

 

8. Ne zaboravite da obnavljate podatke o detetu. Fotografišite ga na svakih 6-12 meseci.

 

9. Budite istrajni u edukovanju deteta o svim opasnostima, vežbajte zajedno i glumom oživite moguće neželjene situacije.

 

10. Ukoliko vaše dete nestane, pokušajte da ne paničite. Prvo pretražite kuću, zatim proverite da se ne nalazi kod komšija ili prijatelja. Ako i dalje ne možete da ga pronađete, pozovite policiju. Ne postoji vremenski period koji mora proći pre nego što možete da prijavite nestanak deteta.

 

Deca ga ponižavala jer nema moderne patike: Dečakov odgovor postideo i odrasle! (VIDEO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...