Istraživanja

Dokazano: 7 načina da odgojite inteligentniju decu

Osim dojenja i pravilne ishrane, časovi muzike, fizička aktivnost, kao i čitanje utiču na povećanje stepena inteligencije kod dece, a evo i zašto
Vaše dete & vi
02:40h Autor:
Dokazano: 7 načina da odgojite inteligentniju decu
Foto: Shutterstock

Kao roditelj, konstantno brinete o tome da li radite sve kako treba da biste odgajili svoje dete na pravi način. Da želite da utičete i na razvoj njegovog intelekta, nije tajna, pa u nastavku pročitajte koje pristupe predlažu stručnjaci, a do kojih se došlo putem brojnih istraživanja na tu temu. Dakle, rezultati su pokazali sledeće najbolje načine za povećanje IQ-a kod dece.

DojenjeDojenje daje mnoge prednosti, uključujući odbranu imuniteta i zaštitu od bolesti. Međutim, sve do nedavno, nije bilo poznato da li doljenje utiče i na inteligenciju kod dece. Istraživanje kanadskog Univerziteta McGill pokazalo je jasnu uzročno-posledičnu vezu. Ispitivanje je uključilo 14 000 dace čije su majke učestvovale u programu koji je podsticao ekskluzivno i dugotrajno dojenje, a deca su zabeležila 7.5 poena više na verbalnom IQ testu u uzrastu od 6.5 godina u odnosu na decu čije majke nisu bile uključene u program. Svetsko Udruženje pedijatara preporučuje da se bebe isključivo doje u prvih šest meseci života.

Fizička aktivnostBilo koji učitelj u osnonoj školi reći će vam da se deca bolje koncentrišu i ponašaju nakon časa fizičkog vaspitanja ili odmora. Ali, to nisu jedine prednosti fizičke aktivnosti. Naime, mnogobrojna istraživanja pokazuju da su kognitivni testovi i ocene više kod dece koja se bave fizičkom aktivnošću. Podstičite decu da se bave sportom i drugim fizičkim aktivnostima.

Izbacite brzu hranu iz upotrebeJoš jedan udar na ishranu koja sadrži visok nivo šećera i masnoća: istraživanja pokazuju da pomenuto snižava IQ kod dece. Istraživači su pratili navike u ishrani 4 000 dece starosnog doba od tri godine, pa su testirali njihovu inteligenciju kada su imali 8.5 godina. Deca koja su najviše jela obrađene namirnice (uključujući šećer i masnoće) imala su IQ niži i do 1.67 poena u odnosu na decu koja su više jela voće, povrće, ribu i testeninu, uz kontrolu mera kao što su obrazovanost majki i društveni stalež.

Zasvirajte melodijuOvo će biti muzika za uši većini roditelja. Istraživanja pokazuju da časovi muzike povećavaju moć mozga kod dece uzrasta od šest do jedanaest godina. Istraživači su deci dali časove muzike ili drame ili nikakve časove uopšte, pa su merili njihov IQ pre i posle časova. Deca u muzičkoj sekciji su imala najveći “skok”, verovatno zato što časovi muzike izlažu decu iskustvima koja im mogu pomoći u različitim oblastima. Bilo koja vrsta muzičkih časova je dobra, pa ako vaše dete nije zainteresovano za klavir, verovatno će pokazati interesovanje za neki drugi instrument ili horsku sekciju, piše minimagazin.

Ne zaboravite riblje uljeDokozaheksaenoinska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina koja se može naći u ribi i morskim plodovima. Pitate se zašto je važna? Istraživanja pokazuju da kada trudnice ili dojilje unose više od 1 000 mg DHA dnevno, IQ djeteta može porasti i za više od 3.5 poena.

ČitanjeIstraživanja pokazuju da interaktivno čitanje poboljšava inteligenciju kod dece. Istraživači su ustanovili da kada je dete koje je mlađe od četiri godine aktivan učesnik u čitanju sa svojim negovateljima (roditeljima, dadiljama, učiteljima i slično) njegov IQ se povećava i do šest poena.

Doručak je najvažniji obrokRazlog više da uvedete doručak kao obavezan obrok: deca koja počinju dan zdravim obrokom su fokusiranija, bolje pripremljenja za dnevne izazove i, na kraju, dobijaju bolje ocene i lakše rešavaju testove. Istraživanja pokazuju da je doručak veoma bitan obrok, jer pomaže deci da se lakše nose sa školskim obavezama i da postižu bolje rezultate.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs