Pomozite malim đacima da prevaziđu neprijatnosti

Igranjem pobedite strah od škole!

Crtanje za radnim stolom i omiljena igračka olkašaće detetu da savlada prve dane u novom okruženju
Vaše dete & vi 29.08.2013. - 19:04h
Foto: Shutterstock

Stres zbog prvog dana u školi pogađa i decu i roditelje, ali postoji način da on bude lako savladan. Svakom detetu polazak u školu izaziva strepnju od toga šta ga tamo očekuje. Ta neprijatnost ponekad može biti toliko intenzivna da se pretvara u stres, pa je važno da roditelji reaguju na pravi način ne bi li svog mališana opustili i pripremili za sve što ga očekuje. Evo nekoliko saveta kako da to uradite.

Napravite radni kutak u stanu

Pitajte mališana šta je to šta ga najviše brine, a onda mu objasnite šta može da očekuje od novog ambijenta i ljudi. Recite mu kako mu se zove učiteljica i pričajte mu o svim školskim aktivnostima. Odredite mu radni kutak u kući, ukrasite ga i opremite priborom. Neka pre škole svaki dan kratko sedne za svoj radni sto i boji, crta ili čita. Igrajte se škole i na zabavan način naučite dete da tokom nastave mora mirno da sedi i pažljivo sluša učiteljicu. Ohrabrite ga da digne ruku kad zna odgovor na pitanje.

Vodite dete u kupovinu i prošetajte do škole

Uključite prvačića u kupovinu knjiga, pribora, torbe, odeće i svega ostalog što je potrebno za školu. Lavinu straha od nepoznatog sprečite i tako što ćete s detetom pre početka nastave prošetati do škole. Upoznajte ga s putem kojim će svakodnevno ići, razgledajte školsko igralište, pa čak i zavirite kroz prozor u učionicu. Po mališana u školu dođite na vreme, uz široki osmeh recite mu koliko ste ponosni na njegov hrabro odrađen prvi školski dan.

Pozdravite se brzo

Ako je dete uplašeno i pored ovih saveta, neka u školskoj torbi ponese i omiljeni predmet poput medvedića ili lutke. To će mu pomoći da se oseća bolje i razbiće mu strah od nepoznatog. Važno je i kako će izgledati vaš rastanak kad mališan prvog jutra zakorači u školsko dvorište i zgradu. Jedna od najčešćih roditeljskih grešaka je predugo opraštanje nakon što dete dovedu u školu, što samo još više može da mu oteža rastanak. Nasmešite se, zagrlite ga, poljubite i pozdravite, udahnite i okrenite se.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...