Neverovatno

Ovako Skandinavci čeliče svoju decu: Bebe spavaju napolju na debelom minusu!

Dok roditelji unutra ispijaju kafe i čajeve, njihovi potomci spavaju ušuškani na temperaturama ispod nule, čak i ako veje sneg ili šiba vetar
Vaše dete & vi 16.12.2015. - 15:12h Autor: detinjarije.com
Foto: Shutterstock

Ono što će iznenaditi svakog turistu koji se zimi nađe u zemljama kao što su Švedska, Danska ili Island jesu nizovi kolica za bebe poređanih na trotoaru ispred kafića i restorana. Dok roditelji unutra ispijaju kafe i čajeve, njihovi potomci spavaju ušuškani na temperaturama ispod nule, čak i ako veje sneg ili šiba vetar.

 

I kada su kod kuće, za popodnevnu bebinu dremku roditelji će kolica izneti na terasu, kako beba ne bi propustila redovno dnevno čeličenje na oštrom severnom vazduhu.

 

Isped jaslica i vrtića svakog popodneva načičkana su kolica sa uspavanim bebama, što pokazuje da ovo nije samo hir roditelja već zvanična zdravstvena politika u ovim zemljama.

 

Danska deca najsrećnija na svetu: Kako ih vaspitavaju roditelji!

 

”Kada se temperatura spusti ispod -15 stepeni, obavezno pokrijemo kolica ćebićima” rekla je za BBC vaspitačica jednog vrtića iz okoline Stokholma.

 

U kulturi i tradiciji skandinavskih naroda običaj ostavljanja dece da spavaju na hladnoći ima vrlo duboke korene, a iza njega stoji uverenje da ova praksa stvara zdravu i otpornu decu.

 

Skandinavci su vaspitani tako da smatraju kako je boravak napolju u svim vremenskim uslovima dobar za njihovu decu. Tako su radile njihove babe i majke, i tako rade i oni danas. Osim što je dobro za imunitet, spavanje na hladnoći čini i da bebe bolje i duže spavaju, kažu skandinavski roditelji.

 

Po jednom istraživanju sprovedenom u Finskoj, optimalna temperatura za spavanje beba na otvorenom je -5 stepeni, mada mnogi roditelji kažu da svoju decu ostavljaju napolju da spavaju i na neverovatnih -30 stepeni Celzijusa.

 

Dobro je imati tvrdoglavo dete: Evo zašto morate da mu dopustite da ostane takvo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...