Izuzeci

Specifične situacije: Tri laži koje smete da kažete detetu!

Neće vas učiniti lošim roditeljima, već će vaše dete poštedeti muka dok ne dođe pravo vreme da razume određene probleme
Vaše dete & vi 30.11.2015. - 15:59h Autor: Yumama.com
Foto: Shutterstock

Svaki roditelj našao se u situaciji kada se pitao da li je bolje detetu reći istinu ili laž.

 

Kako bismo mamama i tatama olakšali ovu nedoumicu, skupili smo tri situacije kada je dopušteno slagati svom mališanu, prenosi Yumama.com.

 

1. Pitanje o životu postavljeno prerano

 

Kada vas vaš trogodišnjak pogleda svojim velikim očima i pita hoćete li zauvek biti tu, lagaćete. I to vrlo uverljivo. Jer nema šanse da se mami, kao i svakom čoveku, sutra može nešto dogoditi. I tada detetu slažete da ćete zauvek biti ovde. Smrt nije nešto što maleni mozak može da shvati, a pomisao da nećete zauvek biti tu mališanu može biti uznemirujuća. Stoga, razgovore o životu i smrti ostavite za kasnije kada dete bude dovoljno veliko da ih razume.

 

Dobro je imati tvrdoglavo dete: Evo zašto morate da mu dopustite da ostane takvo!

 

2. Ne želite da razbijete čaroliju praznika

 

U redu je da dete slažete i kažete mu da deda u crvenom odelu stvarno postoji i da će se u novogodišnjoj noći spustiti niz dimnjak i ostaviti mu poklone. Verovanje u Deda Mraza deo je božićne tradicije i čarolije praznika. Takođe, nijedno istraživanje nije dokazalo da verovanje u Deda Mraza (ili Uskrsnog zeku ili Zubić vilu) ima ikakav negativan uticaj na odrastanje. Zato, ako želite čaroliju Deda Mraza učiniti živom, slobodno to učinite, samo slušajte sopstvenu intuiciju koja će vam reći kada je vreme da detetu otkrijete istinu.

 

3. Laž podstiče kreativnost

 

Ako dete nacrta vaš portret nećete mu reći Milo moje, crtež je lep, ali ako pogledaš bolje videćeš da su mamine oči iste veličine. I da nisu crvene. Nacrtaj opet. Kada dete izražava svoju kreativnost nije vreme za lekciju iz anatomije. Pohvalite ga bez obzira kako izgleda njegova rukotvorina. To će biti nedužna laž koja će podstaći detetovu kreativnost i maštu.

 

Najsmešniji citati o majčinstvu: Ludilo je nasledno, dobijate ga od dece!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...