Greške u vaspitanju

Evo ti tablet, pusti me da se malo odmorim!

Roditelji greše što deci dozvoljavaju da previše vremena provode uz kompjuter i mobilni telefon
Vaše dete & vi 16.08.2013. - 09:25h
Ne treba magiju igrališta zameniti magijom računara

Prvo nauče da koriste kompjuter, pa da broje do deset.
Mnogi mališani danas veći deo dana provode uz kompjuter ili mobilni telefon svojih roditelja. I mnogi očevi i majke to ne smatraju problematičnim. Naprotiv, oni veruju da je to dobro jer su deca smirenija dok igraju omiljenu igricu ili gledaju crtaće na Jutjubu pošto im u tim trenucima ne smetaju, ne postavljaju dodatna pitanja, ne traže im da ih vode na igralište... Ipak, većina očeva i majki današnjice nije svesna da tehnologija preuzima njihov porodični život i razdvaja članove jedne od drugih.

 

Uče od nas

 

Roditelji bi trebalo da budu zabrinuti što njihova deca vole da provode previše vremena za kompjuterom jer je interakcija dece s drugim osobama osnova za njihov zdrav razvoj, tvrdi američki psiholog Ketrin Stajner-Ader.

 

"Najjače i najmoćnije iskustvo koje deca imaju je veza sa sopstvenim roditeljima. Oni nas „čitaju“ i gledaju šta mi radimo kad smo s njima da bi naučili kako da se ponašaju prema drugima. Ovo važi i za tehnološke navike, jer se mnoga deca danas takmiče s računarima i telefonima da bi privukla pažnju roditelja i naše tehnološke navike vremenom postaju i njihove" kaže ona.

 

Stajner-Ader objašnjava da su trodimenzionalni odnosi važniji od dvodimenzionalnih. Osim toga, tableti i telefoni sa ekranom na dodir čak ne pomažu ni razvoj jezika kod dece niti povećavaju njihovu sposobnost da pričaju s drugom decom.

 

Slabe veze

 

- To što znaju da skinu aplikaciju pre nego što nauče da vežu pertlu je zastrašujuće. Te prve godine su za decu čarobne. Ne treba zameniti magiju igrališta magijom tableta - kaže ona.

 

Kompjuteri i mobilni telefoni mogu biti sredstvo za sticanje znanja. Ipak, deca koja previše koriste kompjutere neće biti vezana za svoje roditelje i neće razvijati emotivne odnose.

 

- Dok roditelji i deca provode previše vremena za računarom, porodične veze propadaju i slabe. Današnje porodice ne bi smele da zaborave da održavaju porodične odnose jer su oni najvažniji za pravilan razvoj i odrastanje - kaže Stajner-Ader.

 

Ograničite sebe

 

Što više vremena roditelji provode za kompjuterom ili s mobilnim, to više vremena uz računar provode i deca, pokazalo je istraživanje američkih naučnika. Da bi deca smanjila vreme koje provode za kompjuterom ili s telefonom, potrebno je da roditelji i sami sebe ograniče, savetuju stručnjaci.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...