Nemirno i razdražljivo razdoblje

Kako umiriti uplakanu bebu

Nedavno ste se porodili, a vaša beba ne prestaje da plače. Grčevi se obično javljaju dve do tri nedelje nakon bebinog rođenja, najčešće u popodnevnim i večernjim satima, a konačno prestaju kada napuni tri meseca
Vaše dete & vi
16:58h Autor:
Kako umiriti uplakanu bebu
Foto: Thinkstock

Između 3. i 12. nedelje života kod većine beba će se pojaviti nemirno i razdražljivo razdoblje plakanja, i to obično pred kraj dana. To iscrpljuje roditelje i ostale ukućane, a i beba postaje izuzetno nemirna: trza se i na najmanji zvuk, pokreti su joj grčeviti, lice namršteno, ručice drži uzdignute, šake i nožice čvrsto stisnute. Ponaša se kao da je boli trbuh i često bljucne neposredno nakon unešene hrane. Kod većine beba se radi o prilično čestoj pojavi, takozvanim, grčevima.

Šta preduzeti kada beba plače

1. Pokušajte da odredite vrstu plača i prepoznate šta beba svojim ponašanjem želi da vam kaže. Uočite preostale znakove – vreme poslednjeg hranjenja, kratkog dnevnog spavanja, poslednju promenu pelena, bebine reakcije na zvukove, svetlo, temperaturu vazduha, kretanje.

2. Promenite joj pelene, a zitim pokušajte da je nahranite. Ako se plač javlja neposredno nakon dojenja ili hranjenja iz flašice, verovatno nije gladna, ali sisanje može da je umiri. Pomozite joj da nađe šaku ili palac.

3. Menjajte položaje pri dojenju. Pokušajte da dojite ležeći bočno, na leđima sa bebinim trbuhom na vašem i slično.

4. Pričajte joj blagim i utešnim glasom dok se plač ne utiša. Ako vaš glas bude tih, i beba će se stišati.

5. Pridržavajte joj ručice i nožice da se izbegnu trzaji. Umotajte je u njen prekrivač. Stavite je na leđa i nemojte je ostavljati samu.

6. Podignite je da biste je pomilovali. Pomoći će i masaža, te pokušajte da joj nežno izmasirate leđa i udove. Uz to, voleće da čuje vaš glas, te joj možete pevušiti.

7. Nosite bebu u marami ili nosiljci. Obe ruke će vam biti slobodne za ostale zadatke (spremanje večere, igranje s drugim detetom) dok držite, smirujete i dojite bebu. Jednolično je ljuljajte gore-dole ili je nežno njišite.

8. Poslužite se tihom, jednoličnom bukom ili gibanjem. Mnogi roditelji se služe “belom bukom” koju proizvodi neki aparat, poput fena za kosu ili usisivača kako bi umirili dete. Ti šumovi su ujednačeni, monotoni i u većini slučajeva beba, slušajući zvukove, zaspi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs