Ekološko čišćenje

Zaboravite na kamenac i neprijatne mirise: Očistite stan prirodnim sredstvima

Krupna morska so, alkoholno sirće, maslinovo ulje i limun ne samo da uspešno eliminišu prljavštinu već su i daleko menje štetni po naše zdravlje
Enterijer 05.08.2013. - 09:53h Autor: enterijerstana.com
Foto: Shutterstcok

Na sudoperi, posuđu, mašini za pranje veša i posuđa zadržavaju se tragovi kamenca koji su posledica tvrde vode. Te bele naslage veoma je teško, praktično nemoguće, ukloniti običnim sredstvima za pranje. S druge strane, lekari savetuju da ne koristite često takva sredstva jer obiluju hemikalijama koje loše utiču na zdravlje.

 

Postoje i ekološki načini da oporavite vaše aparate od kamenca i eliminišete neprijatne mirise. Možda niste znali, ali na tvrdokorne mrlje od kamenca efikasno deluje i soda bikarbona, morska so, sok od limuna i alkoholno sirće. Prednosti ovakvog čišćenja su velike, osim što se na ovaj način uspešno eliminišu tragovi tvrde vode, nečistoća i masnoća, ne utiču loše na životnu sredinu i na zdravlje čovreka, a za sobom ostavljaju prijatan miris.

 

Sudopera

 

Ispraznite sudoperu, isperite je vodom i prebrišite suvom krpom. Istrljajte površinu sunđerom i pastom od 2 kašičice sode bikarbone i sokom od pola limuna. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa isperite vodom i prebrišite čistom vlažnom krpom. Ako na nekim mestima soda bikarbona nije uspela da odstrani deblje slojeve kamenca, istrljajte taj deo sunđerom natopljenim u alkoholno sirće. Dobro isperite vodom i osušite. Takođe, kamenac možete da skinete i pomoću krupne morske soli pomešane sa sokom od jednog limuna.
Da bi sudopera blistala, pošto je očistite od kamenca istrljajte je mekom, suvom krpicom na koju ste sipali nekoliko kapi maslinovog ulja.

 

Slivnik

 

Da biste sprečili zapušavanje slivnika, s vremena na vreme u odvod sudopere sipajte šolju vinskog sirćeta u koju ste sipali kašičicu sode bikarbone. Ostavite da deluje nekoliko minuta, pa sipajte direktno u odvod litar kipuće vode.

 

Uklanjanje kamenca sa posuđa

 

Ako je voda koju koristite tvrda, to se posebno odražava na posuđu. Tragovi od kamenca se vremenom talože i ostavljaju mrlje koje se vrlo teško skidaju. To se naročito vidi na čašama, šerpama i džezvi za kafu i čaj. Da biste lakše izribali lonce i ostalo posuđe, sunđer za pranje sudova natopite limunovim sokom i morskom solju. Posle ribanja, posuđe isperite pod jakim mlazom vodom.

 

Radna ploča u kuhinji

 

Masnoće i nečistoće na radnoj ploči možete da očistite sprejom koji lako i jednostavno možete sami da napravite. U veću bocu sa raspršivačem sipajte 3 dl alkoholnog sirćeta, 2 dl vode i 40 kapi eteričnog ulja eukaliptusa koje će kamuflirati oštar miris sirćeta i dezinfikovati kuhinjsku površinu. Isprskajte površinu i istrljajte sunđerom. Nije potrebno da posle toga ispirate vodom.

 

Mašine za posuđe

 

Kvarove na mašini za posuđe sprečićete ukoliko jednom mesečno osvežite ovaj aparat na sledeći način: ispraznite mašinu i starom četkicom za zube koju ste umočili u alkoholno sirće dobro oribajte spoj oko vrata i mašine. Na uporne mrlje primenite pastu od sode bikarbone i limunovog soka. Zatim, na dno prazne mašine sipajte 2 dl alkoholnog sirćeta, zatvorite vrata i uključite mašinu na pranje na najvišoj temperaturi. Ukoliko želite da odstranite neugodne mirise iz mašine za sudove, u pregradu za deterdžent sipajte limuntus i takođe izaberite opciju pranje na najvišoj temperaturi.

 

Mašine za veš

 

Sličan je princip kao kod mašine za posuđe. Delove zahvaćene kamencom istrljajte četkicom koju ste umočili u alkoholno sirće ili pastom od sode bikarbone. Ispraznite mašinu i u pregradu za pretpranje sipajte limuntus, podesite temperaturu na 60 stepeni, isključite centrifugu. Po završetku pretpranja, ispraznite vodu iz bubnja. Naravno, važno je i da pri svakom pranju veša koristite sredstva koja sprečavaju stvaranje kamenca.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...