RIZIK ZA BEBU

Zašto u trudnoći ne bi trebalo jesti za dvoje

Neke buduće majke koriste trudnoću da jedu više bez osećaja krivice, ali tako povećavaju rizik da njihovo dete kasnije pati od gojaznosti
Vaše dete & vi
18:58h Autor:
Zašto u trudnoći ne bi trebalo jesti za dvoje
Foto: SINA
Bebe čije su majke dobile previše kilograma u trudnoći imale su gotovo tri puta veću verovatnoću da budu veće, teže i imaju više masnog tkiva. Dr. Mardži Devenport, koja je vodila istraživanje u porodilištu u Ontariju, kaže da su rezultati studije upozorenje kako prejedanje i nekontrolisana ishrana može imati uticaj na dugoročno zdravlje dece.

"Bebe koje su veće prilikom rođenja imaju tendenciju da budu krupnija deca, te su izložena riziku da kao odrasle osobe pate od gojaznosti", rekla je.Njen rad, objavljen u časopisu Obstetrics & Gynecology, utvrdio je da je više od polovine trudnica imalo prekomernu težinu tokom trudnoće, uprkos zdravstvenim savetima i režimu vežbanja. Mame koje su dobile na težini u prvoj polovini trudnoće imale su 2,7 puta veću verovatnoću da rode veće i teže bebe s više od 14% telesne masnoće.Mnoge majke shvataju bukvalno frazu jesti za dvoje, ali lekari upozoravaju da trudnoća nije dopuštenje da jedu koliko žele. Takođe, prekomerna težina u trudnoći može dovesti do komplikacija pri porođaju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs